Heikki Vestman. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Ruuhkamaksu jopa 130 euron lisävero kuukaudessa – ”järjetöntä”

Kokoomuksen Heikki Vestmanin mukaan ruuhkamaksu on uusi ahkeruuteen kohdistuva vero.

Kokoomuksen kansanedustaja Heikki Vestman kertoo paljastaneensa eduskunnassa hallitusohjelman ruuhkamaksukirjauksen todelliset seuraukset.

Julkisuudessa on viitattu ruuhkamaksun 700–1000 euron keskimääräiseen vuosikustannukseen, mutta Vestmanin mukaan summa voi olla paikoin paljon suurempi.

– Pääkaupunkiseudun MAL-suunnitelmaan sisältyvän HSL:n selvityksen mukaan Kehä III:n ulkopuolelta keskustaan pendelöivälle ruuhkamaksu tietäisi jopa 130 euron lisälaskua kuukaudessa. Ruuhkamaksun salliva laki tarkoittaa käytännössä, että ruuhkamaksu myös tullee Uudellemaalle. Vastuu on hallituksen, Vestman toteaa tiedotteessa.

Hän pitää tätä järjettömänä.

– Maksu rokottaa suhteessa eniten pienituloisia. Arvoisa liikenneministeri Sanna Marin (sd.), aiotteko todella sallia uuden regressiivisen veron? Ja te, uusmaalaisten luottamuksen vaaleissa saaneet pääministeri Antti Rinne (sd.) sekä ministerit Antti Kaikkonen (kesk.), Timo Harakka (sd.) ja Thomas Blomqvist (r.), miten te voitte hyväksyä tällaisen maksutaakan uusmaalaisille palkansaajille, Vestman kysyi hallitusohjelmasta käytävässä keskustelussa eduskunnan täysistunnossa.

Ruuhkamaksua perustellaan usein ilmastosyillä.

– Kyseessä ei ole kuitenkaan päästöihin kohdistuva haittavero, vaan uusi ahkeruuteen kohdistuva vero. Päästöjä voidaan vähentää ilman kohtuuttomia kustannuksia autoilijoille, Vestman muistuttaa.

Kansanedustajan mukaan cityvihreät saivat tahtonsa läpi Säätytalolla, kun keskustaa ja RKP:tä ei näyttänyt kiinnostavan tarpeeksi.

– Tässä on pelissä paitsi työssä käyvien ihmisten rahat myös koko Uudenmaan elinvoima. On päivänselvää, että pääkaupunkiseudulla suunniteltu ruuhkamaksu olisi niin kova, että se vaikuttaisi alueen houkuttelevuuteen.

– Menikö hallituksen kaupankäynti siten, että keskusta ja RKP ovat valmiita tuhoamaan vauhdilla kasvavien pääkaupunkiseudun kehyskuntien vetovoiman? Heikki Vestman kysyy.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt