X
SULJE MAINOS
Vladimir Putin. LEHTIKUVA/AFP

”Russofobiasta jankuttaminen ei Vladimir Putinia pelasta”

Kremlin viljelemä käsite paljastaa Janusz Bugajskin mukaan vallanpitäjien syvimmät pelot.

Kun länsimaat asettuvat vastustamaan Venäjän aggressiivisia toimia, presidentti Vladimir Putinin hallinnolla on tapana syyttää niitä russofobiasta.

– Tämän harhaanjohtavan termin tarkoituksena on saada venäläiset kadunmiehet mieltämään itsensä kansainvälisten salajuonten uhreiksi ja koota heidät Kremlin tueksi, Washingtonissa toimivan Jamestown Foundation -ajatushautomon tutkija Janusz Bugajski toteaa Washington Examiner -lehdessä.

Kun Tšekin tasavalta karkotti vastikään joukon venäläisdiplomaatteja vastatoimena Venäjän sotilastiedustelupalvelu GRU:n toteuttamista kuolouhreja vaatineista pommi-iskuista, Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zaharova turvautui jälleen tuttuun retoriikkaan ja leimasi Tšekin hallituksen ”hillittömän russofobiseksi”.

Saman GRU:n yksikön katsotaan olevan vastuussa useista asevarastoihin kohdistuneista attentaateista Bulgariassa vuonna 2014, vallankaappausyrityksestä Montenegrossa 2016 sekä hermomyrkkyiskusta Britannian Salisburyssa 2018.

– Naamioidakseen tuhoisia ulkomaanoperaatioitaan Kremlin edustajat tuomitsevat jokaisen paljastuksen rasistiseksi russofobiaksi ja esittävät venäläiset länsivaltojen eristämänä kansana, Bugajski sanoo.

Russofobi löytyykin peilistä

Vaikka Kremlin retoriikka on länttä kohtaan vihamielistä, disinformaation ja harhautusten ensisijaisena kohteena Bugajski pitää Venäjän kansaa.

– (Vladimir) Putinin propaganda ylistää valtiota, julistaa venäläisten tarvitsevan autoritaarista järjestelmää säilyäkseen hengissä ja kuvaa Venäjän kansalaisia tahdottomana massana, hän sanoo.

Putin ja hänen lähipiirinsä ovatkin Bugajskin mukaan tosiasiassa russofobeja itse.

– Ylläpitämällä informaatiomonopolia ja esittämällä sitkeästi länttä koskevia valheita he osoittavat pelkäävänsä syvästi, että vuosikymmeniä jatkuneeseen valtiokorruptioon, sortoon, taloudelliseen kurjuuteen ja kansainväliseen eristyneisyyteen kyllästyneet venäläiset iskevät takaisin, hän toteaa.

– Länsimaiden kansalaisten, järjestöjen ja hallitusten tulisi sitä vastaiskua tukea ja rohkaista, sillä vapauteen ja demokratiaan on kaikilla Venäjän federaation kansoilla oikeus.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt