Verkkouutiset

RS-virus voi Suomessakin lisätä sairaalahoidon tarvetta imeväisillä ja pienillä lapsilla. LEHTIKUVA / MISKA PUUMALA

Ruotsissa varoitetaan RS-viruksen epidemiasta

Erityisesti pikkuvauvoille vaarallinen tauti on aiheuttanut voimakkaan infektioaallon.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ruotsissa on tällä hetkellä käynnissä raju RSV-epidemia, joka on vaarallinen erityisesti pikkuvauvoille. Virusta odotetaan ilmenevän Suomessakin tulevana talvena aiempia vuosia enemmän. Asiasta uutisoi SVT.

Viime vuonna viruskausi jäi käytännössä kokonaan väliin koronapandemian vuoksi, ja nyt rajoitusten purkamisen myötä asiantuntijat uumoilevat tulevasta viruskaudesta hankalaa. RS-virus leviää pisaratartuntana ja kosketustartuntana käsien tai pintojen välityksellä.

Se on levinnyt syksyn aikana voimakkaasti Uppsalan läänissä. Alueella suositellaan pienten lasten pitämistä kotona.

THL:n lastentautien ja lasteninfektiosairauksien erikoislääkäri Sohvi Kääriäinen kertoo Ilta-Sanomille, että RS-virus aiheuttaa alahengitystieinfektioita etenkin imeväisillä ja pienillä lapsilla, ja etenkin näissä ryhmissä sairaalahoidon tarve voi lisääntyä. THL:n mukaan Suomessa on syys–lokakuussa raportoitu 48 RSV-tartuntaa, joista 85 prosenttia on todettu 0–4-vuotiailla.

RSV-epidemian on havaittu kulkevan kahden vuoden sykleissä. Suomessa iso epidemia esiintyy siis joka toinen talvi, ja suurempien epidemioiden väliin osuu pienempi epidemia.

– Vuoden 2020 epidemia loppui tavallista aikaisemmin jo huhtikuussa, ja koko vuoden tapausmäärä jäi tavallista pienemmäksi. Tämä johtui hyvin todennäköisesti koronaviruspandemian aiheuttamista hygienia- ja rajoitustoimista, Kääriäinen kertoo.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella on ollut yksittäisiä RS-viruspotilaita jo kesästä alkaen. Sairaalaan päätyy osastonylilääkäri Ville Peltolan mukaan eniten alle kuuden kuukauden ikäisiä pieniä vauvoja, jotka ovat erityisen alttiita hengitystä vaikeuttaville virustaudille.

Kääriäinen ja Peltola muistuttavat, että koronaviruksen ehkäisemisessä tutuksi tulleet keinot eli etäisyyksien pitäminen, hyvä käsihygienia ja kasvomaskin käyttö ehkäisevät tartuntoja.

– Hengitystieinfektio-oireiden aikana kannattaa pysyä kotona, jotta tartunnat eivät leviä työpaikoilla, kouluissa, päiväkodeissa tai harrastuksissa, Kääriäinen toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)