X
SULJE MAINOS
Ruotsissa havaitun Perun lambda-variantin ominaisuuksia tutkitaan parhaillaan. LEHTIKUVA / AFP Jonathan Nackstrand

Ruotsissa uusi koronamuunnos – nyt huolestuttaa Perun lambda-variantti

Perjantaina Ruotsissa oli havaittu kolme Perun variantin koronatartuntaa.

Ruotsista on tällä viikolla löytynyt uutta, alunperin Perusta lähtöisin olevaa koronaviruksen lambda-varianttia. Tapauksia oli perjantaina raportoitu maassa kolme. Asiasta uutisoi Expressen.

Lambda-variantti löydettiin alun perin Perusta viime vuoden joulukuussa, ja se onkin noussut Perun hallitsevaksi koronamuunnokseksi. Euroopassa varianttia on Ruotsin lisäksi löydetty muun muassa Espanjassa, Ranskassa, Saksassa ja Tanskassa.

Karolinska Institutin kliinisen virologian professorin Ali Mirazimin mukaan koronarokotteiden teho lambda-varianttiin saattaa olla muita muunnoksia heikompi. Hän muistuttaa kuitenkin, että variantista tiedetään vielä hyvin vähän. 

– Tieto on tässä kohtaa hyvin epämääräistä. Muunnosta ei ole testattu eikä analysoitu tarpeeksi, Mirazim kertoo Expressenille. 

Mikäli tutkimustulokset osoittavat lambda-variantin erityisent tarttuvaksi, tappavaksi tai resistantiksi koronarokotteille, tullaan se todennäköisesti luokittelemaan yhdeksi koronaviruksen päävarianteista aiemmin havaittujen alfa-, beeta-, gamma-, ja delta-muunnosten rinnalle. 

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt