Koronaviruksen toinen aalto riepottelee Ruotsia. LEHTIKUVA/AFP

Ruotsissa uusi koronajärkytys – viranomaisilla hämmentäviä selityksiä

Terveysviranomaisten ennustukset epidemian kehityksestä epäonnistuivat pahasti.

Ruotsin koronastrategia on herättänyt maailmalla runsaasti huomiota pandemian aikana. Maata riepottelee nyt rankka toinen aalto, joka uhkaa viedä terveydenhuollon uudelleen kriisiin.

Twitterissä jaetaan kuvaa (jutun alla), jossa näkyy Ruotsin ja Norjan suhteellisten tautimäärien kehittyminen. Kuvan viivat kuvaavat seitsemän päivän jakson keskimääräistä päivittäistä tautitapausten määrää miljoonaa asukasta kohden.

Kuvaan, jossa näkyy tautitapausten kehitys helmikuusta marraskuulle, on lisätty Ruotsin terveysviranomaisten reaktioita epidemian aikana.

Vielä helmikuussa, kun tautitapaukset lähtivät Ruotsissa nousuun, maan kansanterveysvirasto vakuutti, että korona ei leviä Ruotsissa. Maaliskuun alussa vakuutettiin, että tautipiikki on jo saavutettu.

Maaliskuun puolivälissä Ruotsin valtionepidemiologi Anders Tegnell teki valinnan maan koronastrategiasta. Hänelle annettiin kolme vaihtoehtoa, josta hän valitsi sen, jota muut asiantuntijat eivät suositelleet: laumaimmuniteetin. Se perustuu ajatukseen, että viruksen annetaan levitä väestössä, jolloin iso osa kansalaisista saa taudin sairastettuaan immuniteetin. Tämän jälkeen virus ei enää pääsisi laajasti leviämään.

Kesäkuussa, kun esimerkiksi Suomessa oli tautitapausten määrän kasvu saatu painettua alas, Ruotsissa niiden määrä nousi yhä. Kansanterveysvirasto vakuutti, että infektioiden määrän kasvu oli Ruotsissakin saatu käännettyä.

Heinäkuussa Ruotsissa arvioitiin, että 40 prosenttia tukholmalaisista olisi voinut saada immuniteetin koronavirusta vastaan. Tämä tieto on osoittautunut vääräksi, sillä myös Tukholmassa on kohdattu viruksen raju toinen aalto.

Terveysviranomaiset vakuuttivat heinäkuussa, että Ruotsi selviää toisesta aallosta paremmin kuin Norja. Kuvasta näkyy, miten suhteellinen tautitapausten määrä ei Norjassa ole missään vaiheessa ylittänyt Ruotsin vastaavaa lukemaa.

Anders Tegnell arvioi alkusyksystä, että Ruotsissa olisi kerätyn immuniteetin vuoksi paremmin suojaa epidemian toista aaltoa vastaan. Elokuussa Ruotsin pääministeri Stefan Löfven (sd.) sanoi, että maa teki strategiassaan oikean valinnan.

Vielä lokakuussa Ruotsissa uskottiin, että toiselta aallolta on vältytty. Alkusyksystä näyttikin, että Ruotsi ei kohtaisi samanlaista toista aaltoa kuin muu Eurooppa. Loka–marraskuussa tautitapausten määrä lähti Ruotsissa kuitenkin jyrkkään kasvuun. Terveysviranomaiset ovat olleet yllättyneitä, miten rajusti epidemia on iskenyt Ruotsiin uudelleen.

Epidemian toinen aalto on eskaloitunut Ruotsissa nyt niin pahaksi, että testauskapasiteetti ei ole alueittain pystynyt vastaamaan tarpeeseen. Ruotsin hallitukselta on vaadittu toimia riittävän testauskapasiteetin turvaamiseksi.

Ruotsissa on todettu 168 000 koronavirustapausta. Tautiin liittyviä kuolemia on maassa todettu reilu 6000.

EDIT: Juttuun muokattu, että koronavirustautiin liittyviä kuolemia on Ruotsissa todettu reilu 6000. Aiemmin jutussa todettiin, että reilu 6000 ihmistä on kuollut koronavirukseen.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt