Tukholman keskustaa. LEHTIKUVA / SARI GUSTAFSSON

Ruotsissa ratkaisu terroriuhkaan: Nopeusrajoittimet autoihin

Uusi liikenteen älyjärjestelmä mahdollistaa ajoneuvon nopeuden hidastamisen tai pysäyttämisen.

Ruotsalaiset ovat kehittäneet geofence-paikannusjärjestelmän, jolla ajoneuvojen nopeutta voidaan hidastaa viranomaisten toimesta. Järjestelmä voidaan kytkeä päälle esimerkiksi torien ja kävelykatujen läheisyydessä. GPS-paikannukseen perustuvan nopeusrajoittimen tavoitteena on estää esimerkiksi kuorma-autoilla tehtäviä terrori-iskuja, kertoo Euronews.

Ruotsin liikennevirasto esitteli tällä viikolla keksintöä yhdessä Scanian ja Volvon kanssa. Testissä linja-auton nopeus pystyttiin hidastamaan 20 kilometriin tunnissa, vaikka kuljettaja piti kaasua pohjassa. Paikannusjärjestelmällä voidaan myös estää ajoneuvon pääsy kokonaan tietyille alueille.

Ajoneuvoihin asennettavan tekniikan uskotaan paitsi estävän terrori-iskuja myös parantavan liikenneturvallisuutta laajemmin. Kehittäjät uskovat, että rajoittimet tehostavat liikennettä, parantavat tieturvallisuutta ja vähentävät ilmastopäästöjä.

– Kymmenen vuoden kuluessa on hyvin mahdollista, että geofence-tekniikkaa näkee yhä useammissa paikoissa, Ruotsin liikenneviraston turvallisuusjohtaja Maria Kraft kertoo SVT:lle.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt