Epidemiatilanne on kohentunut kesän aikana. STINA STJERNKVIST / AFP / LEHTIKUVA

Ruotsin yllätys – koronaluvut ovat nyt laskussa

Uusia tartuntoja on noin 300 kappaletta vuorokaudessa. Kesäkuussa vastaava luku oli jopa yli tuhat.

Ruotsin koronakuolleisuus on pysynyt kesän mittaan lähellä Euroopan kärkeä. Covid-19:ään on menehtynyt väestöön suhteutettuna enemmän ihmisiä vain Pohjois-Makedoniassa ja Kosovossa.

Torstaina ilmoitettujen lukujen perusteella kuolemia oli Ruotsissa 1,6 miljoonaa asukasta kohti, kun Britanniassa vastaava luku oli 1,4.

Ruotsin suhteellinen koronakuolleisuus oli kesäkuun 9. päivänä 4,12, joka oli Euroopan korkein.

Ruotsin uusien tartuntojen määrä näyttää tältä. www.worldometers.info/coronavirus/country/sweden/

Valtionepidemiologi Anders Tegnellin näkemyksen mukaan tiukat rajoitustoimet olisivat vain viivyttäneet väistämätöntä lopputulosta. Hän on myöntänyt erityisesti hoivakotien epäonnistuneen viruksen leviämisen estämisessä.

BBC:n mukaan Ruotsin koronakuolleisuus on laskenut kesäkuun lopun jälkeen nopeammin kuin esimerkiksi Britanniassa, jossa yhteiskuntaa on avattu asteittain.

Päivittäin vahvistettujen uusien infektioiden määrä pysyi huhti–toukokuussa noin 500-700 kappaleessa. Luku nousi kesäkuussa keskimäärin yli tuhanteen, osin lisääntyneen testauksen vuoksi.

Viime päivinä uusia Covid-19-tapauksia on vahvistettu enää noin 300 kappaleen päivävauhtia.

Covid-19-tapauksia on vahvistettu Ruotsissa yhteensä 73 858 ja kuolemantapauksia 5 482 kappaletta. Suomessa tartuntoja on todettu kymmenesosa siitä eli 7 273 ja kuolemia 329 kappaletta.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt