X
SULJE MAINOS
Tukholmalainen rokotuspiste. LEHTIKUVA / AFP Carl-Olof Zimmerman

Ruotsin yleisradiota syytetään koronalukujen kaunistelemisesta

SVT lupaa korjata keskustelua herättäneen grafiikkansa.

Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:tä on syytetty maan koronalukujen kaunistelemisesta, uutisoi Expressen. Asiaan on muun muassa kiinnittänyt huomiota palkittu toimittaja Emanuel Karlsten, joka tunnetaan etenkin koronapandemiaan liittyvästä uutisoinnistaan.

Karlstenin mukaan SVT:n Rapport-ohjelman käyttämä grafiikka ei anna todenmukaista kuvaa Ruotsin koronatilanteesta. Blogissaan Karlsten huomauttaa Y-akselin olevan ohjelman koronakuolleisuutta esittämässä viivakaaviossa jatkuvasti liian korkea, jolloin taas Ruotsin kuolinluvut näyttävät matalilta.

Karlsten luonnehtii SVT:n grafiikkaa ”harhaanjohtavaksi”. Hän viittaa myös Göteborgin yliopiston mediatutkija Peter Dahlgrenin Twitterissä jo helmikuussa jakamaan videoon, jossa tämä on kiinnittänyt huomiota Y-akselin muutoksiin.

SVT torjuu syytökset, mutta ilmoitti tiistaina korjaavansa grafiikkaa todellisuutta paremmin vastaavaksi. Yhtiön mukaan kyse ei ole siitä, että ohjelmassa oltaisiin kaunisteltu maan koronakuolleisuutta, vaan siitä, että käytössä on ollut televisioon huonosti soveltuvaa nettigrafiikkaa. Ohjelmalle laaditaan nyt omat kaaviot.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt