Ruotsin parlamentti päätti keskiviikkona tulevan vuoden budjetista. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Ruotsin vihreät raivoissaan: Lentovero poistuu, dieselveroa lasketaan

Ympäristöpuolueen mielestä kokoomuksen ja kristillisten budjetti pilkkaa ilmaston eteen taistelevia.

Ruotsissa päästiin keskiviikkona sopuun tulevan vuoden budjetista. Hyväksytyksi tuli maltillisen kokoomuksen ja kristillisdemokraattien esitys, joka sisältää muun muassa lentoveron poiston ja tuloveronkevennyksiä. Lentovero ehti olla voimassa vain huhtikuusta 2018 lähtien.

Lisäksi muun muassa ammattiliittojen jäsenmaksujen verovähennysoikeus lopetetaan, dieselveroa lasketaan ja sähköpyörätuki lakkautetaan.

Stefan Löfvenin johtaman toimitusministeriön budjettiesitys hylättiin. Oikeistobudjetti voitti ruotsidemokraattien tuella. Keskusta ja liberaalit äänestivät tyhjää.

Stefan Löfven kommentoi SVT:n mukaan kokoomuksen ja kristillisten budjetin olevan ”pahaksi Ruotsille”.

Budjettipäätös on luonnollisesti vaikea erityisesti vihreille. Vihreät vetosi vielä äänestyksen alla keskustaan ja liberaaleihin, että ne asettautuisivat vastustamaan porvaribudjettiesitystä.

− Kesän äärisääolosuhteiden ja kauheiden metsäpalojen jälkeen sekä samanaikaisesti Puolan ilmastokokouksen kanssa kokoomus ja KD tekevät budjetin, joka vapauttaa lentoliikenteen kokonaan ympäristöveroista. Se myös alentaa polttoaineveroa, teurastaa ympäristöbudjetin ja vähentää merkittävästi aurinkokennojen tukea.

− Tämä on pilkkaava uhka kaikille, jotka taistelevat ilmaston puolesta, ympäristöpuolue kirjoittaa Facebook-sivuillaan.

Istuva kehitys- ja ympäristöministeri, ympäristöpuolueen Isabella Lövin kommentoi, että kokoomuksen ja kristillisten budjetilla on jo ollut vakavia seurauksia Katowicen ilmastokokouksessa. Kokouksen kannalta haitallisena hän pitää erityisesti köyhille maille suunnattavan ympäristötuen vesittymistä.

− Tarkoituksemme oli julkistaa 200 miljoonan kruunun avustus köyhimmille maille. Tätä emme voi nyt tehdä, ja se lähettää todella huonon signaalin, sanoo Isabella Lövin Aftonbladetille.

Pääministeriäänestys perjantaina

Vastaavassa tilanteessa ei ole Ruotsissa oltu koskaan aiemmin, sillä uusi hallitus on saatu muodostettua aina ennen budjettipäätöksiä. Ruotsin vaalit pidettiin 9. syyskuuta, mutta hallituksenmuodostuksessa ei vieläkään ole saatu tuloksia.

Seuraava askel vaikeassa tilanteessa otetaan perjantaina, kun valtiopäivät äänestää Stefan Löfven pääministeriydestä. Sosiaalidemokraatteja johtava Löfven yrittää muodostaa sosiaalidemokraattien ja ympäristöpuolueen vähemmistöhallituksen.

Hän tulee todennäköisesti häviämään äänestyksen, sillä kokoomuksen, kristillisdemokraattien ja ruotsidemokraattien lisäksi myös keskusta ja liberaalit aikovat äänestää häntä vastaan.

Perjantainen äänestys on toinen pääministeriäänestys Ruotsin parlamentissa vaalien jälkeen. Kokoomuksen Ulf Kristersson hävisi äänestyksessä marraskuussa.

Jos parlamentti hylkää äänestyksessä neljä puhemiehen esittämää pääministeriehdokasta, on edessä automaattisesti uudet vaalit.

 

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt