Verkkouutiset

Ruotsin terveysjohtaja sanoo rajoitustoimia turhiksi

Anders Tegnellin mukaan Ruotsi voi kestää toisen koronavirusaallon muita maita paremmin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ruotsin valtionepidemiologi Anders Tegnellin mukaan tiukemmat rajoitustoimet olisivat tuskin pelastaneet ihmishenkiä Ruotsissa.

Hän huomautti BBC Radio 4:n haastattelussa, että noin puolet Ruotsin Covid-19-kuolemantapauksista on tapahtunut hoitokodeissa, joihin vierailu on ollut kiellettyä epidemian aikana.

Ruotsissa koulut, baarit, ravintolat ja kaupat on pidetty auki koronakriisistä huolimatta. Löysäksi koettu linja on herättänyt hämmennystä eri puolilla maailmaa.

Maan terveydenhuoltojärjestelmän kapasiteetti on toistaiseksi kestänyt epidemiapiikin. Optimististen arvioiden mukaan Tukholmassa oltaisiin jo loppukeväästä lähellä laumasuojaa, joten Ruotsi olisi selviytynyt kriisistä huomattavasti vähemmin taloudellisin tappioin.

Päivitetyn arvion mukaan 26 prosenttia tukholmalaisista olisi saanut koronatartunnan huhtikuun loppuun mennessä. Koronavirustartuntoja on vahvistettu koko Ruotsissa lähes 17 000. Yli 2000 ihmistä on kuollut sairauteen.

Anders Tegnellin mukaan Ruotsi voi kestää muita maita paremmin mahdollisen toisen epidemia-aallon. Väestön kerryttämän immuniteetin ohella maan vahvuutena on, että nykyisenlaisia rajoitustoimia voidaan tarvittaessa pitää kauemmin voimassa ilman talouden romahdusta.

– Tällä hetkellä immuniteettitaso on noin 15–20 prosentissa Tukholmassa. Tämä ei tarkoita vielä täyttä laumasuojaa, mutta se vähentää merkittävästi tartuntojen määrää ja hidastaa taudin leivämistä, Tegnell sanoi.

Väestöön suhteutettuna Ruotsin tautitapaukset ovat nousseet hitaammin kuin Britanniassa, jossa tiukat rajoitustoimet ovat olleet voimassa jo kuukauden. Ruotsi on painottanut linjassaan yksilön vastuuta ja vapaaehtoista sosiaalista eristäytymistä.

Oxfordin yliopiston professori Carl Heneghan on varoittanut, että taloudelliset tappiot ovat pian ylittämässä koronaviruksen aiheuttamat haitat Britanniassa.

– Hallitus ei ole ymmärtänyt, että tartuntojen huippu on jo ohi. Ne vähenivät 50 prosentilla maaliskuun 16. päivänä, kun hallitus otti käyttöön linjaukset käsienpesusta ja sosiaalisesta eristäytymisestä. Ruotsissa viranomaisten hermot ovat pitäneet, eikä siellä ole nähty tuomiopäivän skenaariota, Heneghan sanoi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)