Muunnos vaatii ehkä kolmannen rokoteannoksen, asiantuntija sanoo. LEHTIKUVA / AFP Tiziana Fabi

Ruotsin rokotejohtaja: Tämä on nyt suurin uhka

Annoksia on ehkä lisättävä muunnoksen takia, rokotekoordinaattori arvioi.

Etelä-Afrikan koronamuunnos huolestuttaa Ruotsin rokotekoordinaattori Richard Bergströmiä, Aftonbladet uutisoi. Vaikka uusia muunnoksia saattaa vielä ilmaantua, on Etelä-Afrikan muunnos ”selvästi kaikista pahin”, Bergström sanoo.

Bergströmin mukaan on mahdollista, että rokoteannoksia joudutaan lisäämään kahdesta kolmeen muunnoksen taki. EU-piireissä varaudutaan jo tähän.

–  Eteläafrikkalainen variantti on tarttuvampi, mutta siitä, onko se vaarallisempi vallitsee vielä epävarmuus, Bergström toteaa.

–  Rokote puree myös eteläafrikkalaiseen muunnokseen, mutta teho näyttää olevan heikompi, hän sanoo ja vertaa muunnosta antibioottiresistenttiin bakteeriin.

Bergström on kaiken kaikkiaan tyytyväinen rokotusten edistymiseen, mutta ei salaa pettymystään rokotevalmistajiin.

–  Kesällä uskoimme rokotteen olevan vuosien päässä. Tätä saa siis kutsua uskomattomaksi menestystarinaksi. Toistaiseksi kaikki uudet rokotteet on hyväksytty.

–  Mutta olen pettynyt siihen, että rokoteyhtiöt eivät ole onnistuneet viestinnässä ja ennakoinnissa paremmin. Se on aiheuttanut paljon ongelmia. Ennakointi voisi olla nytkin parempi, mutta tilanne on nyt tämä, Bergström sanoo.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt