Ruotsista Suomeen tulevaa liikennettä Tornion raja-asemalla kesäkuun alussa. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

”Ruotsin raja ei ole suljettu eikä ruotsalaisten tulo kielletty”

Professori Martin Scheininin mukaan rajalla käytetään harkintavaltaa.

Monille on jäänyt yhä epäselväksi, millä säännöillä koronan koettelemasta Ruotsista oikein saa matkustaa Suomeen. Perusoikeusasiantuntija Martin Scheinin vääntää asian rautalangasta.

– Eilen tätä vatvottiin. Lyhyesti: Ruotsin raja ei ole suljettu eikä ruotsalaisten tulo kielletty. Suomi on ottanut käyttöön rajavalvonnan = tarkastukset, Firenzen European University Instituten kansainvälisen oikeuden ja ihmisoikeuksien professori Scheinin sanoo Twitterissä.

Hän vastaa Liike Nytin kansanedustaja Harry Harkimolle. Harkimo ihmetteli, miten ruotsalaiset saavat purjehtia Ahvenanmaalle, ”vaikka koronan takia heidän pääsynsä sinne on kielletty”, ja vaati sisäministeri Maria Ohisaloa (vihr.) tekemään jotain asialle.

Professori Martin Scheininin mukaan tilanne on siis kuitenkin se, ettei ruotsalaisten tulo ole kiellettyä.

– Rajavartijat käyttävät nyt harkintavaltaa ilman selvää lakia. Mutta se ei 15.6. lähtien koske huviveneitä eli purjehtijoita, hän avaa.

Suomen ja Ruotsin välisessä liikenteessä sallitaan toistaiseksi huvialusliikenteen lisäksi vain paluuliikenne, työmatkaliikenne sekä muu välttämätön liikenne. Ennakkolupia maahantuloon ei myönnetä vaan maahantulon sallimisesta päätetään aina rajatarkastuksen yhteydessä.

Scheinin arvioi jo toukokuussa Lännen Medialle Suomen lain olevan pahasti aukollinen tässä tilanteessa.

– Se osin selittää, miksi rajavartiolaitos nyt mielestäni toimii laittomasti, kun se tivaa ruotsalaisilta välttämätöntä syytä matkalle ja niin sanotulla kokonaisharkinnalla katsoo voivansa evätä maahanpääsyn, hän totesi.

Samassa jutussa haastatellun kansainvälisen oikeuden professori Jan Klabbersin mukaan ruotsalaisia ei luultavasti voitaisi kohdella rajoilla eri tavoin kuin esimerkiksi norjalaisia ja tanskalaisia.

– EU:n lainsäädännössä kielletään tiukasti kansallisuuteen perustuva syrjintä, ja minun mielestäni sama pätee pohjoismaisiin yhteistyöjärjestelmiin.

Klabbersin mukaan ooikkeuksia voidaan yleensä tehdä kansanterveydellisistä syistä, mutta ne on todennäköisesti tehtävä yksilöllisesti. Raja voidaan siis sulkea tietyiltä ruotsalaisilta – esimerkiksi koronaviruksen sairastuttamilta – muttei kaikilta ruotsalaisilta.

Ruotsista Suomeen tulevien koronatartuntojen riski on puhuttanut etenkin Länsi-Pohjan alueella havaittujen uusien tapausten takia. Niiden on havaittu kytkeytyneen suomalaisten lyhyisiin ostosmatkoihin Ruotsin puolelle. Länsi-Pohjan alueen johtavat lääkärit varoittivat tilanteesta painokkaassa kannaotossa viime viikolla.

Mediatietojen mukaan Ruotsista kotimaahan palaaville suomalaisille ei ole välttämättä edes mainittu rajalla karanteenisuosituksista.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt