Peter Hultqvist. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Ruotsin puolustusministeri: Äitini oli sotalapsi Suomesta

Peter Hultqvist kertoi, miksi hän seuraa Suomea erityisen tarkkaan.

Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvistin kirjoitus Finland värt att försvara, Suomi on puolustamisen arvoinen, julkaistiin itsenäisyyspäivänä Dagens Industrissa.

Hän totesi läpi historian Suomen tapahtumien vaikuttaneen suoraan ruotsalaiseen politiikkaan.

– Suomen sodat vaikuttivat arkipäiväisemmällä tavalla Ruotsiin. Toisessa maailmansodassa Ruotsi otti vastaan 70000 pakolaislasta, joista noin 15000 ei koskaan palannut Suomeen. Yksi heistä oli minun oma äitini, Peter Hultqvist totesi.

– Sen vuoksi minulla ja monella muulla on läheiset siteet Suomeen ja me seuraamme maan kehitystä erityisen paljon.

Puolustusministeri kirjoittaa, että ”perusteeksi syventyvälle yhteistyölle on tehty arvioita mahdollisuudesta harjoittaa välitöntä operatiivista puolustusyhteistyötä, vaihtaa tietoja molempien maiden kapasiteetista ja arvio asianomaisten puolustusvoimien yhteentoimivuudesta”.

Nyt tapahtuva operatiivinen suunnittelu yhteisestä toiminnasta rauhan ajan olosuhteiden ulkopuolella on hänen mukaansa näiden arvioiden tulos ja erottaa ruotsalais-suomalaisen puolustusyhteistyön laadullisesti muusta yhteistyöstä.

– Suunnittelun aktivoimiseksi tarvitaan välttämättömät päätökset kummankin maan parlamentissa ja hallituksessa, hän toteaa.

Hultqvistin äidin puoleinen suku on Kuusamosta. Puolustusministeri on kertonut käyneensä siellä lapsena itse joka kesä.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt