Stefan Löfven. (Lehtikuva/AFP)

Ruotsin pääministeri: Tarvitsemme ihmisiä, jotka nousevat taistelemaan natsismia ja rasismia vastaan

Ruotsin pääministeri Stefan Löfven kutsui ruotsalaiset taisteluun natsismia vastaan puheessaan Eskiltunassa sunnuntaina.

– Jos on olemassa jotain, mitä Ruotsi tarvitsee juuri nyt, se tarvitsee aktiivisia kansalaisia, jotka ymmärtävät, että demokraattinen yhteiskunta tuo mukaan niin oikeuksia kuin velvollisuuksiakin, jotka osallistuvat paikallisten yhteisöjen toimintaan, jotka nousevat taistelemaan natsismia, rasismia ja muukalaisvastaisuutta vastaan, jotka kysyvät: ”Mitä minä voin tehdä?”, Stefan Löfven (sd.) sanoi puheessaan.

Löfvenin mainitsi Turun viime perjantain tapahtumat muiden terrori-iskujen joukossa perusteluna sille, miksi ihmisten on juuri nyt aika ryhtyä taisteluun demokratian puolesta.

Hän mainitsi esimerkkeinä natsismin leviämisestä kansallissosialististen järjestöjen mielenosoitukset Ruotsissa ja valkoisen ylivallan edustajien mielenosoitukset Charlottesvillessä, Yhdysvalloissa.

– Voi olla helppoa yrittää nauramalla unohtaa nämä vihaiset miehet, joilla on isot sanat, pienet sydämet ja kädet nyrkissä, mutta kaikki fasistiset liikkeet olivat pieniä perustettaessa – ja ne voivat kasvaa nopeasti vaikeina aikoina, Löfven sanoi.

Pääministerin mukaan ekstremismi kasvaa nykyisessä tulehtuneessa keskusteluilmapiirissä kuin ”home mätäkuussa”.

– On tullut helpoksi vihata, yllyttää ja uhata toisia, Löfven sanoi.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt