Ewa Skoog-Haslum ja Komentaja Patrik Lillqvist Swefinex-2016 -harjoituksessa Gotlannin merialueilla 16. toukokuuta 2016. LEHTIKUVA / HANDOUT / MICHAELA LINGE / FÖRVARSMAKTEN

Ruotsin merivoimat naisamiraalin komentoon

Suomen kenraalikuntaan ensimmäisiä naisia odotetaan vasta noin kymmenen vuoden kuluttua.

Ruotsin merivoimien uudeksi komentajaksi nousee lippueamiraali Ewa Skoog Haslum. Puolustusvoimien ylipäällikkö, kenraali Micael Bydén on määrännyt Skoog Haslumin (s. 1968) tehtävään 1.2.2020 alkaen ja ylentää hänet kontra-amiraaliksi samalla päivämäärällä.

Merivoimien nykyinen komentaja, kontra-amiraali Jens Nykvist siirtyy maan puolustusministeriöön, Ruotsin puolustusvoimat tiedottaa.

– Tuleva tehtäväni on minulle kunnia, ja on ihanaa saada palata ”kotiin” merivoimiin. Maanpuolustuskorkeakoulua ja kaikkia siellä työskenteleviä suurenmoisia ihmisiä tulen kuitenkin ilman muuta kaipaamaan, Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulun vararehtorina tällä hetkellä toimiva Skoog Haslum toteaa.

Skoog Haslum on ensimmäinen nainen Ruotsin merivoimien ykköspaikalla. Jo vuonna 2016 hänestä tuli maansa ensimmäinen naispuolinen amiraalin arvoon ylennetty upseeri. Aiemmin hän on palvellut muun muassa Ruotsin laivaston 4. meritorjuntalaivueen komentajana, Göteborg-luokan korvetti Sundsvallin päällikkönä sekä maansa puolustusvoimien pääesikunnassa.

Skoog Haslum on 2010–2017 toiminut myös kruununprinsessa Victorian adjutanttina.

Ruotsin sotilastiedustelua johtaa naiskenraali

Ruotsin sotilastiedustelu- ja turvallisuuspalvelun (Must) johtajana on toiminut prikaatikenraali Lena Hallin (s. 1961) toukokuusta alkaen.

– Prikaatikenraali Lena Hallin on hyvin ansioitunut ja tavattoman kyvykäs henkilö. Olen iloinen, että hän on antanut suostumuksensa tähän tärkeään tehtävään, puolustusministeri Peter Hultqvist lausui nimityksestä annetussa tiedotteessa.

Myös Mustin kakkospaikalla on ollut toukokuusta 2016 lähtien nainen – reserviupseeri- ja diplomaattitaustainen Kristina Bergendahl.

Ennen nykyistä tehtäväänsä lentoupseeritaustainen Hallin oli työskennellyt muun muassa sotilasneuvonantajana Ruotsin ulkoministeriössä, puolustusvoimien johtamisjärjestelmäpäällikkönä, joukko-osaston komentajana sekä puolustusasiamiehenä Ruotsin Lontoon-suurlähetystössä.

Suomen puolustusvoimien toistaiseksi korkea-arvoisin naispuolinen upseeri, Hävittäjälentolaivue 31:n komentaja Inka Niskanen on sotilasarvoltaan everstiluutnantti.

– Ehkä noin kymmenen vuoden päästä näemme ensimmäiset naiskenraalit. Aika sen näyttää. Mutta kenraaliylennyksiä en päätä minä tai kukaan sotilasjohdossa, vaan valtiojohto, arvioi puolustusvoimain komentaja, kenraali Timo Kivinen taannoin Ylelle.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt