Ruotsin liberaalipuolueen puheenjohtaja Nyamko Sabuni. LEHTIKUVA/TIMO JAAKONAHO

Vladimir Putinille harvinaiset haukut Ruotsista

Venäjän johtajan suorasukainen arvostelu on naapurin kulttuurissa erittäin poikkeuksellista.

Ruotsin liberaalipuolueen puheenjohtaja Nyamko Sabuni on esittänyt ruotsalaisittain poikkeuksellisen voimakassanaista arvostelua Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia kohtaan, kertoo Ruotsin yleisradioyhtiö SVT.

– Hän on se, joka antoi pommien sataa Syyriassa niiden ryhmien niskaan, jotka olivat taistelleet Isisiä vastaan ja vaatineet vapautta diktatuurista, Sabuni sanoi puoluepäivillä Västeråsissa.

Sabunin mukaan Putin sortaa Venäjän kansaa eikä salli kansalaisten itse valita omia poliittisia johtajiaan. Hän totesi Putinin myös estävän toimittajia tekemästä työtään vapaasti sekä rajoittavan ja kontrolloivan kansalaisyhteiskuntaa.

Sabuni muistutti Putinin lisäksi ilmoittaneen, että liberalismilla ei ole tulevaisuutta.

– Hän sanoi äskettäisessä Financial Timesin haastattelussa, että liberalismi on tehnyt tehtävänsä, ja että olemme menettäneet kosketuksen kansaan. Hänen mielestään meillä ei myöskään ole oikeutta esittää näkemyksiä muista maista, Sabuni totesi.

”Lausunto on ainutlaatuinen”

Vaikka Sabunin puheenvuoro ei juuri poikkea monista muista presidentti Putinia koskevista läntisistä arvioista, ruotsalaisen poliitikon suusta vastaavaa ei ole totuttu kuulemaan.

– Lausunto on ainutlaatuinen. Se menee epätavallisen pitkälle, sanoo Ruotsin ulkopoliittisen instituutin tutkimusjohtaja Jan Hallenberg SVT:lle.

Edellisestä yhtä suorasukaisesta ruotsalaisen avainpoliitikon puheenvuorosta on Hallenbergin mukaan jo vuosikymmeniä.

– Sikäli kuin muistan, en ole kuullut mitään yhtä pitkälle menevää ruotsalaiselta puoluejohtajalta sen jälkeen, kun Venäjä seurasi Neuvostoliittoa vuonna 1991, hän toteaa.

Hän pitää mahdollisena, että yhtä kovaa kieltä on käytetty viimeksi vuonna 1968, jolloin sosialidemokraattijohtaja Olof Palme käytti Tshekkoslovakian miehityksen yhteydessä ilmausta ”diktatuurin luomus”.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt