X
SULJE MAINOS
Kustaa Aadolf (1906-1947).

Ruotsin kuninkaan isä oli kuolla Syvärillä 1941 keskityksessä

Silloinen prinssi johti tykistön tulta vierailullaan.

Vapaussoturi-lehti palauttaa mieliin Ruotsin perintöprinssi Kustaa Aadolfin (1906-1947) vierailun sotaa käyneessä Suomessa syksyllä 1941. Perintöprinssi – se todella oli hänen tittelinsä – tutustui rintamaolosuhteisiin muun muassa Syvärillä jääkärieversti Matti Laurilan komentaman JR 22:n lohkolla.

Prinssi oli halunnut vapaaehtoiseksi jo talvisotaan, mutta häntä oli kielletty. Nyt hänelle tarjottiin mahdollisuutta tähystää vihollisen puolelle. Tykistöupseeri ei kieltäytynyt, kun kenraalimajuri Paavo Talvela kysyi haluja johtaa tykistön tulta Lotinanpellolle.

Kuninkaallisessa komennossa ammutut kranaatit osuivat vastarannalle ja sytyttivät muutamia tulipaloja. Laurila huolestui Talvelalle vihollisen huomanneen seurueen autoista nousseet pölypilvet.
Kohta tähystyspaikalle satoikin kranaatteja. Kaikki heittäytyivät maahan – ylipäällikkö Mannerheimia lukuunottamatta.

– Tuolloin eräs ruotsalainen eversti totesi Talvelalle, että ensimmäistä kertaa lähes 130 vuoteen Ruotsin kuninkaallinen on joutunut tykistötulen kohteeksi, Vapaussoturi kirjoittaa.

Jos olisi käynyt huonommin, olisi historiasta tullut toinen. Kustaa Aadolfin perheelle syntyi viisi vuotta myöhemmin poikalapsi, josta tuli nykyinen Ruotsin kuningas. Perintöprinssi itse sai traagisesti surmansa lento-onnettomuudessa Kööpenhaminassa vuotta myöhemmin. Kaarle XVI Kustaa oli tuolloin vajaan vuoden ikäinen.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt