Maria Wallinin mukaan lapset suorittavat rikollisjengeille pieniä palveluksia Göteborgin alueella. / Wikimedia Commons

Ruotsin jengeissä kahdeksanvuotiaita lapsia, vanhempia uhataan väkivallalla

Rikollisverkostot käyttävät haastattelujen mukaan lapsia valvontatehtäviin.

Göteborgin kaupungin kehitysjohtaja Maria Wallinin mukaan Ruotsin rikollisjoukot ovat värvänneet riveihinsä nuoria ja jopa kahdeksanvuotiaita lapsia. Hän kertoo SVT:lle haastatelleensa viime vuonna 200 ihmistä, jotka kaikki työskentelevät kaupungissa rikollisuuden torjunnan parissa.

Haastatellut henkilöt työskentelevät muun muassa poliisissa ja sosiaalitoimessa. Haastatteluista piirtyy Wallinin mukaan kuva, että rikolliset valvovat tiettyjä alueita. Valvontatehtäviin he palkkaavat jopa nuoria lapsia.

Wallinin mukaan on olemassa todisteita, että mukana jengeissä on jopa kahdeksanvuotiaita.

− Kahdeksanvuotiaita käytetään siihen, että heille annetaan polkupyörä tai matkapuhelin, jossa on sovellus. Heidän käsketään ilmoittaa, kun poliisi liikkuu alueella, Wallin kertoo.

Pienimmät lapset suorittavat hänen mukaansa tällaisia pieniä palveluksia, mutta murrosikäiset usein laitetaan jo varastelemaan ja tekemään huumekauppaa.

Vanhemmat, jotka yrittävät pitää lapsensa poissa rikollisesta toiminnasta, voivat joutua uhkailun ja painostuksen kohteiksi.

− Meillä on viitteitä siitä, että kun vanhemmat yrittävät vetää lapsiaan pois näistä rakenteista, he itse altistuvat väkivallan uhille, Wallin sanoo Dagens Nyheterille.

Haastellut kertovat myös kokemuksistaan siitä, että heidän johtajansa yrittävät hiljentää heitä. Wallinin mukaan työntekijät ovat kokeneet, että johto ei ole aina ymmärtänyt, kuinka laaja jengiongelma alueella on.

Göteborgin sosiaalitoimen päällikkö Michael Ivarsson on kiistänyt Wallinin kuvaaman hiljaisuuden kulttuurin SVT:lle.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt