Ruotsin ISIS-viestit uutisissa maailmalla – ”Ensimmäinen eurooppalainen kalifaatti”

Maailmalla uutisoidaan Ruotsia kuohuttavista ISIS-järjestön propagandaviesteistä.

Ruotsin Göteborgin assyrialaisyhteisössä ollaan huolissaan. Useiden paikallisten yritysten seiniin on alkanut viime aikoina ilmestyä ISIS-jihadistijärjestön symboleja ja hyytävä viestejä.

”Kääntykää tai kuolkaa”, kuului erään assyrialaisperheen pitserian seinään kirjoitettu ISIS-symboleilla ryyditetty viesti.

Paikallisten mukaan viestejä on ilmestynyt katukuvaan runsaasti. Verkkouutiset kertoi asiasta tässä.

Ruotsin ISIS-viestit ovat ylittäneet uutiskynnyksen maailmallakin.

Esimerkiksi Christian Today siteeraa Dagens Nyheteriä ja kertoo assyrialaistaustaisen omistajan leipomon seinään maalatusta ISIS:n tunnuksesta. Kääntymisviestin lisäksi graffitissa ilmoitettiin, että ”kalifaatti on täällä”.

Amerikkalainen Breitbart uutisoi tapauksista kertoen ISIS:n vaativan Ruotsin kristittyjä assyrialaisia kääntymään.

Uutisen mukaan kristittyjen omistamien yritysten seiniin on myös ilmestynyt arabiankielinen n-kirjain. Lähi-idän ISIS-alueilla sitä on käytetty järjestön vainoamien kristittyjen kotien merkitsemiseen.

Brittitabloidi Daily Star kertoo jutussaan ”ISIS-jihadistien julistaneen ensimmäisen eurooppalaisen kalifaatin”.

Uutisissa siteerataan myös Aftonbladetin aiemmin tänä vuonna julkaisemaa juttua, jonka mukaan Göteborgista olisi lähtenyt ISIS-järjestön riveihin ainakin 150 islamistia. Määrää kuvataan suureksi kaupungin väkilukuun suhteutettuna.

Irakissa ja Syyriassa laajoja alueita ja useita kaupunkeja hallitseva ISIS kutsuu hallitsemiaan alueita kalifaatiksi.

Järjestö vaatii kaikkia alueensa asukkaita kääntymään muslimeiksi ja noudattamaan järjestön ankaraa Islamin tulkintaa. Toinen vaihtoehto on kuolema.

Assyrialaiset ovat kristitty vähemmistöryhmä nykyisen Syyrian, Iranin ja Turkin alueelta. Heitä asuu Ruotsissa kaikkiaan noin 10 000.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt