Ruotsin demarit ylittämässä ”kielletyn rajan”

Ruotsin hallitus ilmoitti maanantaina alentavansa edelleen palkansaajien verotusta. Sosialidemokraatit aikovat estää aikeen valiokunta-aloitteella – yhdessä ruotsidemokraattien kanssa.

Porvarihallitus julkisti maanantaina budjettiesityksensä, johon sisältyy sekä ansiotulon uuden verovähennysoikeuden käyttöönotto että valtionverotuksen alarajan nostaminen.

Pääministeri, kokoomuksen puheenjohtaja Fredrik Reinfeldt ja oppositiojohtaja, sosialidemokraattien puheenjohtaja Stefan Löfven mittelivät maanantai-iltana Ruotsin television (SVT) keskustelussa ja jo tuo väittely paljasti, että sosialidemokraatit vastustavat hallituksen uusinta verohanketta.

Löfven vahvistaa asian Dagens Nyheterille antamassaan haastattelussa.

– Jätämme valiokunta-aloitteen kahden muun puolueen kanssa, mutta sen sisältö on vielä auki. Ja jos siten ruotsidemokraatit, niin … Me jätämme aloitteen. Emme tiedä, kuinka sen käy, mutta meidän on harjoitettava omaa politiikkaamme, Löfven sanoo DN:lle.

Löfvenin lausunto jättää siis auki, mitä valiokunta-aloitteeseen kirjataan. Jotain voi päätellä esimerkiksi siitä, että jo tiistaina puoluetta lähellä olevan iltapäivälehti Aftonbladetin verkkoversiossa asiaan otettiin kantaa otsikolla ”Kehitä koulua – älä alenna veroja”.

Löfvenin lausunto paljastaa myös toisen merkittävän asian: yksikään muu puolue ei tähän saakka ole suostunut yhteistyöhön suvaitsemattoman ja maahanmuuttokriittisen ruotsidemokraattien kanssa. Nyt sosialidemokraatit saattaisivat niin tehdä. Punavihreän opposition yhteinen voima nimittäin ei riitä kaatamaan hallituksen esitystä.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt