Peter Lundgren ruotsidemokraattien julkaisemalla videolla. / Youtube

Ruotsidemokraatit selvittää kähmintäkohua ”kummallisella” videolla

Puoluetoverinsa seksuaalisesta häirinnästä epäilty meppi keskustelee videolla häirinnän kohteen kanssa.

Ruotsidemokraatit on julkaissut Youtube-kanavallaan videon, jossa esiintyvät puolueen jäsen Sara-Lena Bjälkö ja häntä juhlissa kähminyt eurovaaliehdokas Peter Lundgren. Ruotsissa on noussut kohu, kun ruotsidemokraatit ilmoitti, että puolue vetää medialle kähmintätapauksesta puhuneen europarlamentaarikko Kristina Winbergin pois eurovaaliehdokaslistaltaan.

Peter Lundgren on myöntänyt ottaneensa kiinni puoluetoveriaan Bjälköä rinnoista viime vuonna juhlissa, joissa paikalla oli myös Winberg. Bjälkö on käynyt aiheesta keskustelua Winbergin kanssa puhelimessa, ja Winberg oli nauhoittanut puhelut. Winberg kommentoi tapausta Expressenille mutta kiistää, että olisi luovuttanut nauhat median käyttöön.

Ruotsidemokraattien julkaisemalla videolla Lundberg ja Bjälkö keskustelevat tapahtuneesta.

− Syy sille, miksi istumme tässä, on tapahtuma, joka tapahtui yli vuosi sitten, kun meillä oli juhlat, joissa minä käyttäydyin typerästi. Otin sinuun yhteyttä pari päivää juhlien jälkeen ja pyysin anteeksi, Lundgren sanoo videolla.

Bjälkö sanoo tilanteen olleen vaikea.

− Meillä oli hauskaa. On valitettavaa, että kävi niin typerästi. Mutta me olemme puhuneet tapahtuneesta ja olleet tekemisissä, Bjälkö myöntää.

Hän ei omien sanojensa mukaan ole edes harkinnut tekevänsä tapauksesta poliisiasiaa.

Aftonbladetin poliittinen kommentaattori Lena Mellin pitää ruotsidemokraattien kriisiviestinnän tapaa erikoisena.

− Tämä on varmaan kummallisinta, mitä olen nähnyt. En muista nähneeni mitään vastaavaa. Monet ehkä ajattelevat, että eihän se ole niin vaaralliselta, kun hän ei näytä videolla vihaiselta, Lena Mellin sanoo.

− Mutta jos miettii pidemmälle: jos käyttäytyy typerästi, kuten Lundgren itse sanoo, ja altistaa naisen tällaiselle hyväksikäytölle, se ei ole hyväksyttävää missään olosuhteissa. Ruotsidemokraatit rakentavat tämän niin kuin sitä ei ymmärrettäisi, hän lisää.

Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson kommentoi maanantaina, että Kristina Winbergin erottaminen ja poistaminen ehdokaslistalta ei johtunut Lundbergin tapauksesta vaan pitkään jatkuneesta toiminnasta puoluetta vastaan.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt