X
SULJE MAINOS
Ruotsissa tapahtui pelkästään kesä-heinäkuussa 45 ammuskelutapausta. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Ruotsi kiristää nuorten rangaistuksia – taustalla joukkoampumiset

Myös 18–20-vuotiaat voidaan pian tuomita naapurimaassa elinkautiseen.

Ruotsin hallitus on tänään keskiviikkona esitellyt uusia toimenpiteitä vakavan rikollisuuden torjumiseksi, kertoo ruotsalainen päivälehti Aftonbladet.

Oikeusministeri Morgan Johanssonin (sd.) mukaan hallitus haluaa esimerkiksi mahdollistaa 18-20-vuotiaille elinkautisen tuomion. Aiemmin elinkautisen saaminen ei ole ollut nuorten rangaistusten lievennysmekanismin vuoksi mahdollista.

Jatkossa elinkautisen voi saada kaikista rikoksista, joista tuomitaan vähintään yhden vuoden vankeusrangaistukseen. Näitä ovat muun muassa murha, tappo, ryöstöt, pahoinpitely, raiskaus ja törkeät aserikokset.

– On parempi keskittyä niihin rikoksiin, joita systemaattisesti rikoksista tuomitut ja rikollisen elämäntavan omaavat tekevät. Siksi lievennyksen rajan poisto asetetaan yhteen vuoteen, Johansson sanoi tiedotustilaisuudessa keskiviikkona.

– Olemme nyt tilanteessa, jossa lainvalvontaviranomaisilla on enemmän resursseja kuin koskaan, hän sanoi ja jatkoi:

– Jatkamme uudistuksia, jotta ihmiset voisivat tuntea olonsa turvalliseksi. Yhteiskunnan tulee vastata voimakkaasti rikoksentekijöiden tekoihin, Morgan Johansson totesi.

Laki siirtyy Ruotsin parlamentin käsittelyyn syksyllä. Sen toivotaan astuvan voimaan 1. tammikuuta 2022.

Rikosten kiristämisen taustalla on vahva poliittinen paine lisääntyneistä jengiampumisista. Pelkästään kesä- ja heinäkuussa Ruotsissa tapahtui Expressenin mukaan 45 ammuskelutapausta.

Erityisesti kaksi tapausta ovat järkyttäneet maassa heinäkuussa laajasti. Niistä ensimmäinen kohdistui poliisiin, toinen leikkimässä olleisiin 5- ja 6-vuotiaisiin lapsiin.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt