Ruotsissa ulkomaalaisen on tienattava vähimmäispalkkatasoa enemmän. LEHTIKUVA / SARI GUSTAFSSON

Ruotsi karkottaa yrittäjän, maksoi itselleen liian pientä palkkaa

Menestynyt amerikkalaisyrittäjä ei nostanut palkkaa vaan käytti rahat yrityksen kasvattamiseen.

Yhdysvaltalainen yrittäjä Peter Lincoln karkotetaan Ruotsista, sillä hän on maksanut itselleen liian pientä palkkaa.

The Localin mukaan Lincoln on pyörittänyt vuodesta 2013 lähtien suosittua pienpanimoa Tukholmassa. Ennen yrittäjäksi ryhtymistä mies opiskeli neljä vuotta Uumajan yliopistossa.

Yrityksen menestyksestä huolimatta Ruotsin maahanmuuttovirasto on linjannut, että amerikkalaisyrittäjä joutuu poistumaan maasta. Pientä palkkaa itselleen maksaneen Lincolnin pysyvä oleskelulupahakemus hylättiin, sillä Ruotsissa ulkomaalaisten palkat eivät saa alittaa työehtosopimusten vähimmäispalkkoja.

– Päätimme nostaa itsellemme matalaa palkkaa, jotta voimme kehittää panimoa nopeasti sen sijaan, että nauttisimme hyvästä palkasta ja aiheuttaisimme siten yrityksille ongelmia, hän kertoo.

Mies on elänyt viimeiset kaksi vuotta säästöillään ja perheensä tuella. Yrityksen tuotot on sijoitettu takaisin panimon laitteiden ja varaston kehittämiseen sekä henkilökunnan palkkaukseen.

Peter Lincoln hämmästelee maahanmuuttoviraston päätöstä.

– Heidän ei pitäisi sanella, miten meidän pitäisi hoitaa yritystämme, jos haluamme jäädä maahan. Emme ole tehneet mitään laitonta. Teimme valinnan, että asetamme yrityksen etusijalle ja kehitämme sitä pidemmällä aikavälillä. Olemme maksaneet kaikki veromme, hän kertoo.

Lincoln on päättänyt lähteä maanantaina takaisin Yhdysvaltoihin. Hän aikoo palata takaisin Ruotsiin, mutta sitä ennen hänen on haettava uutta viisumia. Miehen poissaollessa yritystä pyörittävät hänen liikekumppaninsa ja veljensä.

Ruotsin lainsäädäntö on tarkoitettu suojelemaan ulkomaalaisia työntekijöitä hyväksikäytöltä. Lincoln pitää lakia liian tiukkana ja byrokraattisena.

– Se ei varmasti houkuttele yrittäjiä. Tämä on muuttanut käsitystäni Ruotsista, Lincoln kertoo.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt