Göteborgin synagoga KUVA: Wikipedia

Ruotsi ei karkota synagogan pommittajaa, suututti Israelin

Hovioikeuden mukaan palestiinalaismies voi joutua Israelin kostotoimien kohteeksi.

Ruotsi ei suostu karkottamaan Göteborgin synagogaan polttopullo-iskun tehnyttä miestä, kertoo The Telegraph.

Feras Alnadim, 22, tuomittiin kesäkuussa kahdeksi vuodeksi vankeuteen. Hän ja kaksi muuta miestä heittivät viime vuoden joulukuussa polttopulloja synagoogaan, jossa oli meneillään juutalaisnuorten juhlat. Kukaan ei loukkaantunut tuhopolttoyrityksessä.

Miehellä ei ole oleskelulupaa Ruotsiin, joten hänet oli tarkoitus karkottaa Ruotsista tuomion suorittamisen jälkeen. Hovioikeus kuitenkin kumosi alemman tuomioistuimen päätöksen.

Hovioikeuden mukaan palautus vaarantaisi miehen ”fundamentaaliset ihmisoikeudet”, koska hän saattaisi joutua Israelin kostotoimien kohteeksi. Ruotsin ulkomaalaislaki ei salli karkotuksia, jos palautettavaa uhkaa kotimaassaan epäinhimillinen tai nöyryyttävä kohtelu tai rangaistukset.

Israelin Tukholman suurlähetystön mukaan hovioikeuden päätös on ”erittäin poliittinen” ja antaa väärän kuvan Israelista.

– Emme ole valtio, joka jahtaa ihmisiä lentokentillä ja kostaa. Olemme demokraattinen oikeusvaltio. Tämä sivuutetaan täysin päätöksessä, varasuurlähettiläs Efrat Hochstetler kertoo.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt