LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Ministeri syyttää Venäjää trollikampanjasta

Venäjän suurlähetystön mukaan Ruotsin Anders Ygeman kärsii ’vainoharhaisuudesta’.

Ruotsin energia- ja digitalisaatioministeri Anders Ygeman epäilee venäläisten trollien häiritsevän Facebook-sivuaan, kertoo SVT. Ygeman on sivullaan pyrkinyt torjumaan 5G-tekniikan vaarallisuuteen liittyviä harhaluuloja. Viimeisin 5G-aiheinen kirjoitus on kerännyt lähes 2000 kommenttia. Kyseessä ei ministerin mukaan ole yksittäistapauksesta.

– Se on moninkertaisesti enemmän kuin mitä muut asiapoliittiset kysymykset keräävät. Nämä tilit ja botit väittävät, tieteelliset käsitykset täysin torjuen, että 5G olisi vaaraksi ihmiselle ja luonnolle. Vaikka kuinka vastaisin, että niin säteilyturvaviranomaiset, kansanterveysviranomaiset ja WHO ovat osoittaneet että 5G, 4G tai 3G eivät ole terveysriskejä, ei tällä ole vaikutusta. Kirjoituksia vain satelee jatkuvasti.

Ygeman epäilee venäläisten trollien olevan kommentien takana.

– Venäjällä on kilpailupoliittinen intressi häiritä ja estää muita maita kehittämästä 5G-teknologiaa, Ygeman sanoo.

Ygemanin mukaan kommentojien joukossa on myös ruotsalaisia, mutta venäläisten trollien tarkoituksena on pelon istuttaminen ruotsalaisiin.

Venäjän Ruotsin suurlähetystö on torjunut ministerin epäilyt.

– Erityiset uuden vuoden onnittelut ministeri Anders Ygemanille. Olemme oppineet hänen Facebook-sivunsa suosion nousseen dramaattisesti, mistä häntä sydämellisesti onnittelemme, suurlähetystö kirjoitti aikaisemmin Facebook-sivullaan.

Suurlähetystön mukaan Venäjä tekee mielellään yhteistyötä myös 5G:n merkeissä, mutta ei sellaisten ministereiden kanssa, jotka ”kärsivät vainoharhaisuudesta” etsiessään venäläisiä trollleja”.

– Venäjän suurlähetystöllä on huumorintajua. Venäläisten trollitehdaiden on kuitenkin jo kauan todettu levittävän propagandaa netissä, Ygeman kommentoi suurlähetystön lausuntoa SVT:lle.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt