Neuvottelujen tarkoituksena on sopeuttaa Ruokaviraston toiminta käytettävissä oleviin toimintamenomäärärahoihin vuoden 2020 aikana ja edelleen kehyskauden loppuun vuoteen 2023. Yt-neuvotteluiden piirissä on koko henkilöstö ja kaikki toiminnot.
Ruokavirasto on jo tänä vuonna tehnyt ennakoivasti koko viraston kattavia toimintamenojen säästöjä. Säästöt ovat kohdistuneet muun muassa investointeihin, IT-järjestelmäkustannuksiin ja henkilöstökuluihin.
– Tähän mennessä tehdyissä säästöissä painopiste on ollut vuoden 2019 taloudessa. Toimenpiteet ovat kuitenkin osoittautuneet riittämättömiksi tuleville vuosille 2020–2023. Uusilla toimenpiteillä Ruokaviraston toimintaa sopeutetaan vastaamaan käytettävissä olevia toimintamenomäärärahoja, pääjohtaja Antti-Jussi Oikarinen sanoo.
Sopeuttamistoimenpiteillä Ruokavirasto tavoittelee viiden miljoonan euron pysyväluonteisia säästöjä ensi vuonna. Valmisteilla olevat toimenpiteet aiheuttavat alustavan arvion mukaan enintään 95 henkilötyövuoden vähennystarpeen ja enintään 15 henkilön osa-aikaistamisen.
Lisäksi Ruokavirasto suunnittelee koko henkilöstönsä lomauttamista määräajaksi.
Ruokavirastossa työskentelee noin tuhat eri alojen asiantuntijaa. Monipaikkaisen viraston henkilöstö työskentelee kahdellakymmenellä paikkakunnalla.
Ruokavirasto edistää, valvoo ja tutkii: elintarvikkeiden turvallisuutta ja laatua, eläinten terveyttä ja hyvinvointia, kasvinterveyttä sekä maa- ja metsätalouden tuotantoon käytettäviä lannoitevalmisteita, rehuja, kasvinsuojeluaineita ja lisäysaineistoja.
Virasto vastaa EU:n maataloustuki- ja maaseuturahastojen varojen käytöstä Suomessa, toimii EU:n maksajavirastona sekä kehittää ja ylläpitää tietojärjestelmiä ja sähköisiä asiointipalveluja.
Ruokavirasto aloitti toimintansa tämän vuoden alussa.