Suomeen on leviämässä laaja lumi- ja vesisadealue. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Runsaat lumisateet saapumassa Suomeen

Eniten lunta tulee viikon puolivälissä Etelä- ja Keski-Lapissa.

Matalapaine tuo Suomeen viikon puolivälissä ennusteiden mukaan runsaita lumisateita. Forecan meteorologi Joanna Rinteen mukaan keskiviikon ja torstain aikana Suomeen leviää laaja lumi- ja vesisadealue sekä lauhaa ilmaa.

− Pääosa sateista tulee maan pohjoisosassa, jossa lunta voi keskiviikon ja torstain aikana sataa jopa 20−30 senttiä. Tämän hetken ennusteissa runsaimmat sateet tulevat Etelä- ja Keski-Lapissa, Rinne kertoo blogissaan.

Maan etelä- ja keskiosassa sateet tulevat lähinnä vetenä, Pohjois-Pohjanmaan korkeudella sateiden olomuoto vaihtelee keskiviikon ja torstain kuluessa.

Lämpötila nousee lauhan ilmamassan ylityksen yhteydessä keskiviikkona sekä keskiviikon ja torstain välisenä yönä lounaassa ja etelärannikon tuntumassa jopa lähes 10 asteeseen. Lämpötilat nousevat lauhan aallon mukana Etelä-Lapissa asti nollaan tai plussalle.

Marraskuun lopun keskimääräiset lämpötilat ovat etelässä päivisinkin vain 0−2 astetta, yölämpötila puolestaan jää etelässä keskiarvoisena vuonna muutaman asteen pakkasen puolelle.

Torstain vastaiseksi yöksi on ennustettu jopa 10 astetta vuodenajan keskiarvoa lämpimämpiä lukemia.

− Tuon yön lämpötilat ovat siis etelässä ja lounaassa paikoin yhtä lämpimiä kuin yölämpötilat samalla viikolla esimerkiksi Barcelonassa ja Ateenassa! Rinne kirjoittaa.

Yhtäläisyydet Suomen ja Etelä-Euroopan lämpötilojen välillä jäävät torstain vastaiseen yöhön. Barcelonassa ja Ateenassa lämpötila laskee öisin vähän 10 asteen alapuolelle, kun taas eteläisessä Suomessa torstain vastaisena yönä lämpötila nousee jopa lähes 10 asteeseen.

− Lauha ilmamassa viivähtää meillä vain hetkisen, loppuviikolla palataan alkuviikon kaltaiseen säähän.

Ilmatieteen laitos kertoo Twitterissä tekevänsä yhteistyötä Väyläviraston kanssa ennakoidakseen talvisään tuomia haasteita.

− Tällä hetkellä seurannan alla on viikon puolivälissä Suomeen saapuva lumisadealue. Ilmatieteen laitokselta kerrotaan.

Väylävirasto kertoo saavansa tiedon Ilmatieteen laitokselta, jos sääolosuhteiden ennustetaan muuttuvan haastaviksi rautatieliikenteen kannalta.

 

 

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt