Pfizerin rokotepullojen ylimääräisistä annoksista tiedettiin jo aiemmin. LEHTIKUVA / AFP Stephane de Sakutin

Rokotepullojen ylimääräisistä annoksista kerrottiin jo kaksi viikkoa sitten

USA:n viranomaiset ohjeistivat käyttämään pullot tyhjiksi jo ennen Suomen rokotuksia.

Pfizerin koronarokotepullojen sisältämistä ylimääräisistä annoksista on ollut tieto jo ennen kuin rokotukset alkoivat Suomessa.

Esimerkiksi brittilehti Guardian uutisoi lähes kaksi viikkoa sitten joulukuun 17. päivänä Yhdysvaltain ruoka- ja lääkevirasto FDA:n ilmoittaneen, että osa Pfizerin pulloista sisältää yhdestä kahteen ylimääräistä rokoteannosta. Amerikkalaisviranomainen suositti käyttämään ylimääräiset annokset. Asiasta kerrottiin tuolloin muissakin suurissa kansainvälisissä medioissa.

– FDA suosittaa kansanterveydellisestä hätätilanteesta johtuen, että on hyväksyttävää käyttää kaikki saatavilla olevat täydet annokset, FDA:n tiedottaja vahvisti Politicolle.

Pfizerin ja BioNTechin rokotepullossa on virallisesti viisi annosta. Monissa on siis kuitenkin ollut tarpeeksi rokotetta kuuteen tai seitsemään annokseen.

Asia nousi keskusteluun Suomessa vasta, kun paljastui, että mahdollisesti jopa satoja rokoteannoksia on saatettu heittää roskiin, kun rokotteita on annettu vain ohjeen mukainen määrä riippumatta siitä, kuinka paljon pullo sisältää rokotetta.

Viranomaiset heräsivät asiaan tänään. THL antoi iltapäivällä ohjeen, jonka mukaan pullosta saa nyt ottaa viiden sijasta kuusi annosta, jos rokotetta riittää.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt