Verkkouutiset

Koronarokoteasema Helsingin Jätkäsaaressa. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Rokotepakkoa vaaditaan työpaikoille: Rokottamaton voitava lomauttaa

EK:n johtaja Ilkka Oksalan mukaan seuraus ei olisi rokottamattomalle kohtuuton.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Elinkeinoelämän Keskusliitto EK:n työelämäasioista vastaavan johtajan Ilkka Oksalan mukaan koronapassi olisi saatava käyttöön työpaikoilla.

Hänen mielestään työnantajalla pitäisi olla mahdollisuus vaatia työntekijältä rokotetta sekä järjestää rokottamattoman työntekijän työt niin, että rokottamaton ei vaaranna muita työntekijöitä tai asiakkaita. Mikäli järjestelyt eivät onnistu, pitäisi työnantajalla olla Oksalan mukaan viime kädessä mahdollisuus lomauttaa rokottamaton työntekijä.

Oksala viittaa EK:n blogissaan oikeuskansleri Tuomas Pöystin lausuntoon. Pöystin mukaan sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstöltä voidaan edellyttää koronarokotuksia asiakkaiden ja potilaiden suojaamiseksi. Pöystin mukaan sosiaali- ja terveysministeriön (STM) pitäisi antaa tästä ohje, jos asiasta on alalla jotain epäselvyyttä.

Hän suomii ministeriötä hitaudesta.

– Odotan suurella mielenkiinnolla, koska STM kykenee tämän ohjeen antamaan. STM on koronakriisissä hyvinkin nopeasti onnistunut rajoittamaan mm. elinkeinotoimintaa. Nyt kun pitäisi suojella väestöä ja edellyttää rokotuksia hoitohenkilökunnalta, näyttää vauhti hidastuneen, Ilkka Oksala kirjoittaa.

– Mistähän tämä mahtaa johtua?, hän jatkaa.

Oksala ei ole arvostelussaan yksin. Helsingin yliopiston työelämäprofessori Vesa Vihriälä totesi eilen ministeriön ajaneen voimalla rajoituksia kun koronapassin kanssa on taas hidasteltu.

– En oikein ymmärrä: STM vaatii kärkkäästi mm. tapahtumia ja ravintoloita koskevia rajoituksia, mutta hyvin nihkeä valmistelemaan koronapassin käyttöönottoa tai nyt sen laajentamista, terveydenhuollon henkilöstön rokotuspakkoa, Vihriälä sanoi.

Ilkka Oksalan mukaan rokotteiden vaatiminen vain sote-väeltä ei riitä. Hänen mukaansa rokottamattomat työntekijät vaarantavat asiakkaiden ja työkavereiden hengen monessa muussakin ammatissa. Oksalan mielestä tähän on saatava muutos.

– Esitän, että välittömästi käynnistetään lainvalmistelu, jonka tarkoituksena on mahdollistaa koronarokotteen edellyttäminen työntekijöiltä. Koronapassi on voitava ottaa käyttöön työpaikoilla.

– Jotta työnantaja voi turvata työntekijöiden ja myös yrityksen asiakkaiden turvallisuuden, on työnantajan saatava tietää ovatko työntekijät ottaneet koronarokotteen. Tämä tieto antaa työnantajalle sitten mahdollisuuden järjestää työt niin, että rokottamaton ei vaaranna muiden työntekijöiden tai asiakkaiden henkeä ja terveyttä. Mikäli töiden uudelleenjärjestely ei ole mahdollista, on työnantajan voitava lomauttaa kyseinen rokottamaton työntekijä, Ilkka Oksala kirjoittaa.

Hänestä tämä seuraus ei ole mitenkään kohtuuton rokottamattoman osalta.

– Ongelmasta selviää, kun ottaa rokotteen. Yhteiskuntahan tarjoaa niin rokotteen kuin itse rokottamisen maksutta.

Oksala muistuttaa, että koronavirus on nykyisin lähinnä rokottamattomien tauti. Hän toteaa heidän kuormittavan rajusti terveydenhoitoa.

– Kuinka kauan yhteiskunta voi toimettomana katsoa sivusta, kun rokottamattomat vaarantavat muiden hengen ja terveyden?

Ilkka Oksala muistuttaa, että kaikilla on perustuslaillinen oikeudet elämään ja että perustuslain mukaan julkisen vallan on turvattava jokaiselle riittävät sosiaali- ja terveyspalvelut ja edistettävä väestön terveyttä sen mukaan kuin lailla tarkemmin säädetään.

Näiden oikeuksien toteutuminen edellyttää nyt hänen mukaansa sitä, että työnantajalle annetaan oikeus velvoittaa työntekijä kertomaan rokotteen ottamisesta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)