Puhdistusrobotti testikierroksella. / MIT Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory

Robotti tuhoaa koronaviruksen pinnoilta 30 minuutissa

Renkailla liikkuvaa laitetta voidaan käyttää vain tyhjissä tiloissa vaarallisen UVC-säteilyn vuoksi.

Amerikkalaisen MIT-huippuyliopiston kehittämästä robotista toivotaan uutta työkalua suurten varastotilojen puhdistamiseen viruspartikkeleista.

Yliopiston mukaan autonominen laite käyttää lyhyen aallonpituuden UVC-säteilyä mikro-organismien DNA:n vaurioittamiseksi.

UVC-säteet lähetetään neljästä pilarista, jotka on asennettu renkailla liikkuvan robotin yläosaan. Prosessin väitetään tuhoavan 90 prosenttia koronaviruspartikkeleista puolen tunnin aikana.

Puhdistus voidaan tehdä vain tyhjässä tilassa, sillä UVC-säteily on ihmisille haitallista. Testialueena on käytetty ruoka-apua tarjoavan Great Boston Food Bank -järjestön varastoa.

Tutkija Alyssa Piersonin mukaan vastaavien järjestöjen kysyntä on lisääntynyt pandemian aiheuttaman talouskriisin seurauksena. Pinnoilla hyvin säilyvä koronavirus on aiheuttanut suuria häiriöitä logistiikkaketjuihin.

– Oli mahdollista tarjota järjestölle lisätehoa puhdistukseen, mikä vähentää Covid-19-altistuksen riskiä, Pierson toteaa tiedotteessa.

Kemiallisten puhdistusaineiden käyttäminen voi olla haastavaa erityisesti suurissa varastotiloissa. UVC-säteilyä on jo käytetty muun muassa sairaalalaitteiden desinfiointiin.

MIT:n mukaan robottia voidaan käyttää myös esimerkiksi marketeissa, tehtaissa, ravintoloissa ja jopa kouluissa. Ensimmäisellä kerralla laitteelle opetetaan reitti kauko-ohjauksella, minkä jälkeen se voi suorittaa puhdistuksen ilman suoraa kontrollia.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt