Rakenteilla olevia kerrostaloja Jätkäsaaressa Helsingissä viime vuoden marraskuussa. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

RL: Asuntoaloitukset vähentyneet myös Helsingin seudulla

Käänne tapahtui pääkaupunkiseudulla viime vuoden lopulla. Tänä vuonna aloitusten ennustetaan vähenevän selvästi.

Myytävien uusien omistusasuntojen markkinoilla tapahtui Rakennuslehden mukaan suhdannekäänne pääkaupunkiseudulla viime vuoden lopulla. Muualla maassa taitekohta oli jo kesälomien jälkeen.

Rakennusliikkeiden omistamien asuntojen rakentamisen aloitukset vähenivät STH-Groupin seurannan mukaan pääkaupunkiseudulla marras-joulukuussa selvästi vuodentakaisesta.

Viime vuoden asuntoaloitusten kokonaismäärä omakotitalot ja Ara-tuotanto mukaan lukien saattaa lehden mukaan silti olla suurempi kuin vuonna 2017, jolloin aloitettiin runsaat 44 000 asuntoa.

Rakentamisen suhdanteita ennustavan Foreconin johtavan asiantuntijan Markku Riihimäen mukaan suhdannenousu kantoi odotettua pidemmälle, ja taite oli odotettua lievempi.

Hänen arvionsa on, että kerrostaloasuntojen aloitusmäärä oli viime vuonna suurin piirtein edellisvuoden suuruinen. Forecon arvioi aloitusten kokonaismääräksi 43 000 asuntoa.

Asuinkerrostaloille myönnettävien rakennuslupien määrä on pudonnut rajusti muutamana viime kuukautena. Myönnettyjä lupia on Riihimäen mukaan kuitenkin kokonaisuutena niin paljon, ettei uusien lupien väheneminen näy heti aloitusten määrässä.

Forecon ennustaa, että asuntoaloitukset putoavat tänä vuonna 36 000 asuntoon.

Suurempikin asuntoaloitusten väheneminen on Riihimäen mukaan mahdollista, jos näköpiirissä olevat riskit toteutuvat. Aloituksia voisivat vähentää heikentyneet talousodotukset, vaisu asuntokauppa ja vuokrattavien sijoitusasuntojen tyhjäkäyttö. Lisäksi riskiä lisää rakennettujen asuntojen suuri määrä.

Pohjola Rakennuksen varatoimitusjohtaja Miika Oksasen mukaan uusien asuntojen markkinoilla on tapahtunut pientä laimentumista, mutta kauppa käy edelleen. Piensijoittajien osuus ostajakunnassa on vähentynyt, mutta kuluttajakysyntä näyttäisi olevan hyvää.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt