Kansanedustaja Veronica Rehn-Kivi. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Veronica Rehn-Kivi: Vapaaehtoisjärjestöjen toiminta turvattava

RKP:n kansanedustajan mukaan järjestöjen rahoitus voi vaarantua, kun vastuu sote-palveluista siirtyy kunnilta maakunnille.

RKP:n kansanedustaja ja eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Veronica Rehn-Kivi vaatii, että vapaaehtoisjärjestöjen toiminta turvataan sote-uudistuksessa. Hänen mukaansa kolmannen sektorin toimijoille on annettava selkeät ohjeistukset siitä, miten he voivat kehittää toimintaansa sote-uudistuksen jälkeen.

– On edelleen epäselvää minkälaisessa asemassa vapaaehtoisjärjestöt ovat sote-uudistuksen jälkeen sekä miten heidän toimintansa rahoitetaan. Tällä hetkellä suurin osa rahoituksesta on tullut kunnilta, mutta tämä kallisarvoinen rahoitus uhkaa vaarantua, jos kuntien kannustimet menetetään, kun sosiaali­­- ja terveyspalveluiden kokonaisvastuu siirtyy maakunnille, Rehn-Kivi sanoo tiedotteessaan.

Kansanedustajan mukaan erityisesti lapsia ja nuoria koskevan ennaltaehkäisevän toiminnan ”pitäisi koostua yhtenäisistä prosesseista”.

– Tämä koskee niin neuvolatoimintaa, oppilashuoltoa ja niiden yhteydessä annettua ohjeistusta. Vapaaehtoisjärjestöjen pitkäaikainen työ, joka tukee lapsia joilla on sosiaalisia ongelmia, on tärkeä ja välttämätön lisäys lakisääteisiin palveluihin, Rehn-Kivi sanoo.

– Ainoa oikea ratkaisu olisi, että neuvolapalvelut kuuluisivat maakuntien liikelaitoksiin valinnanvapauden sijaan. Näin turvattaisiin kaikille tasavertaiset ja riittävät palvelut kaikissa maakunnissa. Tällaisten hyvin toimivien palvelujen pirstaloituminen aiheuttaisi vakavia seuraamuksia hyvinvointiyhteiskunnallemme. Meidän on myös varmistettava, että vapaaehtoisjärjestöjen tänään tekemä tärkeä työ saa rahoitusta myös tulevaisuudessa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt