Anna-Maja Henriksson. LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER

RKP ei hyväksy esitettyä soten rahoitusmallia

Puolue myös korottaisi kotitalousvähennystä 7500 euroon.

– Ruotsalaiselle kansanpuolueelle on täysin selvää, että sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen rahoitusta on vielä arvioitava, kun lausuntokierros on päättynyt, sanoi RKP:n puheenjohtaja, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson RKP:n puoluekokouksessa lauantaina.

Hänen mukaansa puolue ei tule hyväksymään sosiaali- ja terveydenhuollon rahoitusmallia nyt esitetyssä muodossaan.

– Jokaisella suomalaisella tulee olla oikeus toimivaan terveyden-, sairauden- ja vanhushoitoon sitä tarvitessaan. Sote-uudistus on tehtävä ihmisten hoitoon pääsyn oikeuden turvaamiseksi – ei sen heikentämiseksi. Hoidon rahoitus aiheuttaa minulle suurta huolta. Lausuntokierros päättyi eilen, ja tiedämme jo nyt, että se sisältää paljon kriittisiä ääniä. Jokaisen hallituspuolueen on syytä ottaa lausunnot vakavasti, Henriksson sanoi.

– RKP ei voi hyväksyä mallia, joka monissa maakunnissa johtaisi leikkauksiin terveyden- ja sairaanhoitoon. Millä alueella Suomessa on liikaa sairaanhoitajia tai lääkäreitä? Missä maakunnassa voidaan vähentää kotihoitoa ja palveluasumista samalla kun väestö ikääntyy? Hoidon rahoitukseen liittyvässä kysymyksessä olemme RKP:ssä tähän asti tunteneet itsemme aika yksinäisiksi hallituksessa.

Paikallisen sopimisen kokeilu koko Suomeen

Henriksson korosti tarvetta uudistaa Suomea ja etsiä ennakkoluulottomasti ratkaisuja työllisyystilanteen parantamiseksi.

– Meidän on uudistettava työmarkkinoita. Se on tehtävä ilman että työntekijä – ihminen – tuntee itsensä poljetuksi. Ei kuitenkaan ole mahdollista elää 2020-luvulla 1990-luvun rakenteilla. Kyse on muun muassa paikallisen sopimisen mahdollisuuksien tarjoamisesta yrityksille.

– Lähes kaikki Suomessa haluavat edistää paikallista sopimista. Silti asia junnaa paikallaan vuosi vuoden jälkeen. En usko, että se on kenenkään etu. Jos työpaikka voidaan turvata laajemmilla mahdollisuuksilla paikalliseen sopimiseen. Mikä on silloin tärkeämpää – työpaikan turvaaminen vai se, kuka paikallisesti sopii, Henriksson kysyy.

– Työmarkkinaosapuolet toimivat esimerkillisesti yhdessä kevään aikana ja monesta tärkeästä kysymyksestä voitiin tehdä päätöksiä nopeasti. Nyt tarvitaan samaa päättäväisyyttä myös paikallisen sopimisen suhteen. Pitäisi olla kaikkien edun mukaista löytää ratkaisuja, jotka säilyttävät ja luovat työpaikkoja. Siksi haluan nähdä määräaikaisen paikallisen sopimisen kokeilun koko Suomessa, Henriksson totesi.

Hän painotti myös tarvetta nostaa kotitalousvähennystä, jota Antti Rinteen (sd.) hallitus leikkasi, eikä Sanna Marinin (sd.) hallitus leikkausta muuttanut.

– Näinä poikkeuksellisina aikoina meidän on myös uskallettava esittää radikaaleja ehdotuksia. Siksi haluamme laajentaa ja korottaa kotitalousvähennystä 7 500 euroon yritteliäisyyden tukemiseksi ja työllisyyden parantamiseksi, Henriksson sanoi.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt