Koronapandemia nähdään Kiinassa mahdollisuutena. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Risto Siilasmaa: Kiina nousee väistämättä jättiläiseksi

Kiina astuu USA:n rinnalle tieteen, teknologian ja talouden suurvallaksi.

Koronaviruspandemia hidastaa taloutta globaalisti, mutta Kiinassa tämäkin tilanne nähdään mahdollisuutena.

– Kiina nousee väistämättä teknologian jättiläiseksi. Yhteiset pelisäännöt on silti sovittava, kirjoittaa F-Securen perustaja ja hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa Elinkeinoelämän valtuuskunta EVAn Kiinan pitkä peli -artikkelissa.

Kiinan pyrkimyksiä kuvaavat kärsivällisyys, kunnianhimo ja pyrkimys omavaraisuuteen.

– Viimeksi mainittu korostuu koronakriisin ja kauppasodan myötä, Siilasmaa toteaa.

Hänen mukaansa sanktiot ovat johtaneet siihen, että Kiinan on pakko nostaa puolijohdeteollisuutensa maailman huipulle mahdollisimman nopeasti.

– Myös uusien infra-alustojen rakentamisessa Kiina voittaa länsimaat. Länsimaat eivät häviä niinkään teknologiassa, vaan silloin, jos uudistus edellyttää regulaation muuttamista.

Esimerkiksi 5G-verkkojen merkitys on Kiinassa ymmärretty Siilasmaan mukaan ylintä valtiojohtoa myöten. Euroopassa osa operaattoreista pohtii investointien lykkäystä pandemian takia. Kuitenkin 5G-investointien siirtäminen olisi Siilasmaan mielestä turmiollista.

– Kiina nousee Yhdysvaltojen rinnalle tieteen, teknologian ja talouden jättiläiseksi. EU:n komission pitää entistä voimallisemmin pyrkiä sääntöpohjaisen globaalin kaupan toteutumiseen Kiinassa. Länsimaisille yrityksille Kiinassa pitää olla samat oikeudet kuin kiinalaisilla yrityksillä länsimaissa. Erityisesti eurooppalaisen elinkeinoelämän kilpailukyvylle se on välttämätöntä.

– Kun sääntely on tasapainoista, suomalaisten yritysten pitkäjänteiselle menestymiselle Kiinassa on hyvät mahdollisuudet. Toki vain jos tuotteemme ja ratkaisumme ovat maailman huipputasoa, Siilasmaa korostaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt