Ristilukki on voittoisa – ”vaanii ja syö, säde päivän sen vangiksi väijyen käy”

Uljas Laulu ristilukista voitti Ylen Kulttuurin yleisöäänestyksen Jean Sibeliuksen rakastetuimmasta laulusta. Jo aikoinaan, sortokausien alla aivan 1800-luvun lopussa, sen sanat herättivät suomalaisissa vastakaikua.

Jean Sibeliuksen juhlavuoden merkeissä järjesti Ylen klassisen musiikin toimitus äänestyksen hänen rakastetuimmasta yksinlaulustaan. Kisa sai voittajan, joka ei ole yksinlaulu ollenkaan.

Toimittaja Lotta Emanuelssonin mukaan Laulu ristilukista on alun perin musiikkia Kung Kristian II -näytelmään, joka kuvasi Ruotsin tyrannikuningasta. Sortovuosien aattona 1898 suomalaisyleisö kuuli sanoissa mut lukki se punovi paulojaan ain myös muita merkityksiä.

Tai olihan tekstissä vieläkin hurjempia kohtia. Koko ensimmäinen säkeistö kuuluu näin:

Tuoll´ korpien kätkössä ruohikko on, ja loisteessa siell´ auringon käy lukki niin suuri ja musta kuin yö, se saalistaan vaanii ja syö. Säde päivän sen vangiksi väijyen käy, kun iltaisin verkkonsa taa hämärtäy. Mut tullessa yön hän alkavi työn, joka ainoan sielun hän vangita voi ja piinaten surmaa ne noin.

Suomennos on Aarni Koudan. Runosta on olemassa myös Eino Leinon tekemä suomennos, mutta se ei oikein sovi laulun sävelkulkuun.

Ylen kuuntelijaäänestyksessä Sången on korsspindeln eli Laulu ristilukista oli ylivoimainen. Toiseksi eniten ääniä sai Var det en dröm – jota Sibelius itse oli sanonut kauneimmaksi laulukseen – ja kolmanneksi eniten Flickan kom ifrån sin älsklings möte (Tuli tyttö luota armahansa).

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt