Krista Kiuru. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Riskimaista tuleville pakolliset testaukset ja karanteeni

Aluehallintovirasto voi määrätä pakollisia tarkastuksia maahansaapuville.

Riskimaista saapuville lentomatkustajille voidaan jatkossa määrätään pakkotestaus ja karanteeni. Viranomaisia ovat huolestuttaneet erityisesti Balkanin maista saapuneet lennot.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) mukaan aluehallintovirasto voi määrätä pakollisia tarkastuksia maahansaapuville. Toiminta olisi tartuntalain mukaista.

– Pidän erittäin riskaabelina tälläisessä tilanteessa, että maahantulokriteereitä ei saataisi tiukennettua, Kiuru totesi tiedotustilanteessa.

Lähtökohtana on hänen mukaansa se, että riskimaista saapuville ilmoitetaan jo edeltäkäsin, että edessä saattaa olla koronatestaus. Toiminta laajenee hänen mukaansa jatkossa kaikille rajoille. Tämä voi ehkä tarkoittaa myös satamia.

Testauksen täydellinen toteutuminen kentällä jää vielä viranomaisten päätettäväksi.

Hallintopäätöksellä annetun karanteenin rikkomisesta voi lain mukaan tulla sakko tai enintään kolmen kuukauden vankeusrangaistus.

Sosiaali- ja terveysministeriö kertoi maanantaina illalla tiedotustilaisuudessa koronavirustestauksista lentokentillä ja rajanylityspaikoilla sekä toimenpiteistä, joilla koronaviruksen leviämistä torjutaan.

Viranomaiset testasivat viime viikolla kaksi lentoa, joista toisessa, Skopjesta Turkuun tulleessa koneessa, oli tartunnan saaneita. Bukarestista Helsinkiin tulleessa koneessa ei kuitenkaan tartuntoja ollut.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt