Työllisyyden lisääminen vaatisi kovia toimia LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Olavi Ala-Nissilä: Uudistusten vastustajat ovat budjetin kaatajia

’Moni näyttää haluavan oppositiossa, että kinttaat pitäisi nyt pudottaa.’

Valtiovarainministeriön talousarvioehdotuksesss ensi vuoden alijäämä on 1,7 miljardia. Se on 300 miljoonaa isompi kuin se oli kehysvaiheessa. Suhteutettuna bruttokansantuotteeseen valtion velkatilanne on kasvun myötä helpottumassa.

Vaalikauden alussa olleesta yli kuuden miljardin vuoden budjettivajeesta on tultu paljonkin parempaan tilanteeseen. Työllisyysaste vaalikauden alussa oli vain 67,7 prosenttia ja nyt ollaan käytännössä jo asetetussa tavoitteessa 72 prosentissa. Hieno juttu mutta jatkaa pitää.

Nyt eletään talouden ja työllisyyden kasvuvaihetta. Talousarvioehdotuksen 1,7 miljardin alijäämä on mahdollinen koska hallitus on sitoutunut viemään kestävyysvajetta purkavat uudistukset ja erityisesti maakuntahallinto- ja sosiaali- ja terveydenhuollon uudistukset lävitse. Pääministeri Juha Sipilän hallitus on sitoutunut jatkamaan uudistuksia parempien palvelujen ja paremman työllisyyden hyväksi. Valtiontalouden tasapainottuminen mahdollistaa pienituloisten huomioimisen ja välttämättömät kehitystoimet.

Moni näyttää haluavan oppositiossa, että kinttaat pitäisi nyt pudottaa. Maakuntahallinnon ja sosiaali- ja terveyshallinnon uudistuksen kaatajat ja jarruttajat ovat liikkeellä. Kaataminen toisi heti kolmen miljardin aukon tuleville vuosille julkiseen talouteen. Työllisyyttä parantavien uudistusten ja toimien kaatajat kaatavat myös valtion ja kuntien taloutta. Samaan aikaan samat tahot esittävät suuria miljardilisäyksiä julkisiin menoihin tulevalle vaalikaudelle. SDP on tässä etunenässä.  Myös Vihreistä on tullut velkapuolue ja kestävä kehitys on enää harvoin eduskunnan keskustelussa heillä retoriikassaan mukana

Hallituksen toimet kantavat nyt talouskasvua. Suhdannehuipun taittumisesta on kuitenkin merkkejä ilmassa. Tämä on hyvä tiedostaa.

Oleellista nyt ei ole niinkään se, onko nyt alijäämä sata miljoonaa isompi tai pienempi. Juustohöylä ei siten ole toimiva työkalu. Oleellista on, voidaanko viedä suuria palveluja parantavia ja työllisyytta parantavia uudistuksia lävitse. Vain siten saadaan valtiontalouteen ja  julkiseen talouteen tulevina vuosina miljardeja parempi tasapaino ja voidaan lopettaa velan kasvattaminen ikääntyvässä Suomessa.

Uudistuksia voidaan aina korjata ja pitääkin korjata tiedon lisääntyessä toteutusvaiheessa, mutta toteuttaa nyt pitää.

Uudistusten kaatajat ja jarruttajat ovat kaatamassa nyt myös budjettia ja yhteistä hyvinvointiamme ja korottamassa veroja  Retoriikka kun ei ole rahaa.

Olavi Ala-Nissilä

Olavi Ala-Nissilä

Olavi Ala-Nissilä on keskustan kansanedustaja.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt