Verkkouutiset

Reserviupseerit ehdottavat Suomeen varaamisrekisteriä sodanajan sijoituksista

Reserviupseeriliiton mukaan hallinnonalojen yhteinen henkilöstön varaamisrekisteri olisi konkreettinen askel koko yhteiskunnan varautumisen edistämiseksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

”Puolustusvoimien lähettämän reserviläiskirjeen sai 900 000 Suomen kansalaista. Meidän sodan ajan joukkojen koko on nykyisin 230 000 sotilasta, joten moni reserviläinen on, kuten kirjeessä sanotaan ’reservissä’, eikä siis sijoitettuna puolustusvoimien sodanajan tehtävään”, toteaa Suomen Reserviupseeriliiton puheenjohtaja Mikko Halkilahti tiedotteessaan.

Halkilahti puhui lauantaina Porvoon Reserviupseerien 80 -vuotisjuhlassa.

Halkilahden mukaan kaikkien hallinnonalojen yhteinen henkilöstön varaamisrekisteri häiriötilanteissa tai poikkeusoloissa tarvittavaa henkilöstöä varten olisi konkreettinen askel koko yhteiskunnan varautumisen edistämiseksi ja turvallisuusviranomaisten toimintakyvyn varmistamiseksi.

”Jokaista kansalaista tarvitaan Suomen turvallisuuden takaamiseksi. Suuri määrä tehtäviä löytyy kokonaisturvallisuuden eri saroilta. Reserviupseerit työskentelevät siviilissä monenlaisissa vaativissa tehtävissä yhteiskunnan eri aloilla”, Halkilahti sanoo.

”Suuri osa meistä jatkaisi omissa tehtävissään myös erilaisten kriisien ja häiriötilanteiden aikana” Erityisesti kuntien varautumistoiminnassa ja väestösuojelussa on myös runsaasti kokeneille reserviläisille sopivia tehtäviä”, hän muistuttaa.

Halkilahden mukaan Suomeen olisi saatava yleinen varaamisrekisteri, josta selviäisi mihin kriisiajan tehtävään ja kenen toimesta henkilö on varattu.

”Tiedot poikkeusolojen tehtäviin varatuista henkilöistä ovat tällä hetkellä eri rekistereissä ja niiden ajanmukaisuus ja oikeellisuus eivät ole taattuja. Poikkeusolovarauksia on asevelvollisrekisterin lisäksi sosiaali- ja terveydenhuoltoalalla, kunnissa, pelastuslaitoksilla ja yrityksillä”, Halkilahti sanoo.

Hänen mukaansa varaamisrekisteri poistaisi päällekkäiset varaukset, helpottaisi sijoittamiskelpoisten henkilöiden löytymistä, lisäisi varautumisjärjestelyjen luotettavuutta paremmalla reaaliaikaisuudellaan ja helpottaisi varautumisjärjestelyjä.

”Uusi rekisteri voisi rakentua esim. nykyisen työvelvollisuusrekisterin perustamisvalmiuksien ja teknisten järjestelmien varaan tai se voitaisiin luoda nykyisen asevelvollisrekisterin pohjalle laajentamaan sitä koskemaan myös kunta- ja työnantajaorganisaatioiden poikkeusolojen henkilövarauksia”, Halkilahti ehdottaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)