Mansikanpoimijoita pellolla. LEHTIKUVA/TIMO HARTIKAINEN

Reserviläisliitto: Maataloustuotanto turvattava työvelvoitteella

Varusmiesten määrääminen virka-aputehtäviin voisi sotkea Puolustusvoimien koulutusjärjestelmän.

Reserviläisliitto hämmästelee vaatimuksia maatalouden kausityöntekijäpulan ratkaisemisesta määräämällä varusmiehiä virka-aputehtäviin eikä pidä tällaista menettelyä hyvänä.

Reserviläisliiton puheenjohtaja Ilpo Pohjolan mukaan tarvittava työvoimatarve voidaan hoitaa hyödyntämällä valmiuslain mukaista työvelvoitetta.

– Valmiuslain mukaan jokainen Suomessa asuva, 18–67-vuotias henkilö on velvollinen tekemään välttämätöntä työtä maamme huoltovarmuuden turvaamiseksi. Suomessa oli ennen koronakriisiä 170 000 työtöntä, joten 15 000 hengen työvoimatarpeen voisi olettaa hoituvan helposti tätä kautta, Pohjola toteaa tiedotteessa.

Kausityöntekijöitä tarvitaan Suomessa erityisesti loppukesästä, jolloin heitä perinteisesti työskentelee maatiloilla yli 15000 henkilöä. Ulkomaalaisten kausityöntekijöiden saaminen Suomeen on nyt hankalaa, koska koronapandemia on saanut monet Euroopan valtiot sulkemaan rajojaan ja rajoittamaan kansalaistensa liikkumista voimakkaasti muutenkin.

Pohjolan mukaan varusmiesten määrääminen virka-aputehtäviin voisi sotkea Puolustusvoimien koulutusjärjestelmän.

– Asepalvelusta suorittavat nuoret miehet ja naiset osallistuvat koulutukseen, jonka tarkoituksena on opettaa heille tarvittavia sodan ajan taitoja sekä toimimista osana sotilasyksikköä. Pitkäaikaiset ja toistuvat virka-aputehtävät häiritsevät suunniteltua koulutusta, Pohjola sanoo.

Suomen huoltovarmuuden on koronakriisin aikana todettu olevan monia muita maita parempi. Pohjolan mukaan huoltovarmuutta tulee kuitenkin jatkossa tarkastella entistä laaja-alaisemmin ja yksityiskohtaisemmin.

– Oma elintarviketuotanto on huoltovarmuuden kannalta aivan keskeisin asia. Nyt huomaamme, että sen akilleenkantapäänä on ulkomaiseen kausityövoimaan nojautuminen sesonkiaikoina. Koronakriisin laannuttua kaikki huoltovarmuuteen liittyvät tekijät on käytävä tiheällä kammalla läpi, jotta jatkossa ei enää tule vastaan tämän kaltaisia yllätyksiä.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt