Yhteismajoitus on jo käytäntönä laivapalveluksessa sekä maastoharjoituksissa. VLEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Reserviläisliitto: Asevelvollisuus ei voi olla vapaaehtoinen

Reserviläiset ovat tyytyväisiä Jehovan todistajien asepalveluksesta vapauttamisen poistoon.

Vuonna 1987 säädetty Jehovan todistajien vapautuslaki kumottiin eilen tasavallan presidentin vahvistuksella. Laki mahdollisti totaalikieltäytymisen ilman rangaistusta ja kolminkertaisti Reserviläisliiton mukaan ase- ja siviilipalveluksesta kieltäytyneiden määrät.

Reserviläisliiton varapuheenjohtaja Terhi Hakola on tyytyväinen hallituksen päätökseen.

Suomen puolustus perustuu yleiseen asevelvollisuuteen ja suureen reserviin, josta muodostetaan tarvittaessa Puolustusvoimien 280 000 hengen vahvuiset sodan ajan joukot. On tiedostettava, että riittävän suuri ja osaava reservi kyetään tuottamaan vain laajamittaisen, yleisen asevelvollisuuden avulla. Vapaaehtoispohjalta tämä ei onnistu.

Hakola varoittaa Ruotsin kokemuksista vapaaehtoisuuteen perustuvasta maanpuolustuksesta.

On oltava tarkkana, ettemme toista länsinaapurimme virheitä puolustuksemme osalta. Siellähän yleisen asevelvollisuuden kattavuutta laskettiin pikkuhiljaa ja lopulta se kumottiin kokonaan. Vapaaehtoisuuden varassa toimivaan ammattiarmeijaan saatiin kuitenkin vuosittain värvättyä vain viitisen tuhatta nuorta ja näistäkin viidennekseltä palvelus jäi kesken.

Reserviläisliitto korostaa, ettei ajoittain esitetty sukupuolineutraali asevapalvelus voi korvata nykyistä asepalvelusta. Se voi ainoastaan toimia kokonaisturvallisuuden vahvistajana.

Vapaaehtoispohjalta ei mitenkään saataisi vuositasolla 25 000 henkilöä asepalvelukseen, joka on nykyisen sodan ajan vahvuutemme ylläpitämisen edellytys. Haluamme kuitenkin selvittää mahdollisuuden asepalveluksen rinnalla toimivalle kansalaispalvelukselle, joka tuottaisi osaavaa henkilöstöä erilaisille kriisivalmiusorganisaatioille. Tämähän on myös nykyisen siviilipalvelusjärjestelmämme lakisääteinen tarkoitus mutta käytännössä tämä ei toimi.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt