X
SULJE MAINOS
Valkoinen talo Washington D.C.:ssä. LEHTIKUVA / AFP Brendan Smialowski

Republikaanien vaikuttaja: Vaalitulos ei muutu

Useissa osavaltioissa aloitetut oikeustoimet tuskin nostavat presidentti Donald Trumpia toiselle virkakaudelle.

Yhdysvaltain republikaanipuolueen pitkäaikainen vaikuttaja Karl Rove ei usko oikeustapausten tai äänten uudelleenlaskennan muuttavan presidentinvaalien tulosta.

Presidentti George W. Bushin vaalistrategina ja varakansliapäällikkönä toimineen Roven mukaan lopulliset äänimäärät voivat muuttua ehkä joillakin sadoilla, mutta eivät tuhansilla äänillä.

– Kun laskenta on saatu loppuun, tulee äänestysaktiivisuus nousemaan todennäköisesti 66,5 prosenttiin eli korkeimmalle tasolleen William Howard Taftin ja William Jennings Bryanin välisen taiston jälkeen vuonna 1908, Karl Rove kirjoittaa Wall Street Journalin mielipidekirjoituksessa.

Hän arvioi Joe Bidenin tehneen vaaleista onnistuneesti kansanäänestyksen presidentti Donald Trumpin persoonallisuudesta ja koronaepidemian hoidosta. Kyselyiden mukaan enemmistö demokraateista äänesti presidenttiä vastaan eikä Joe Bidenin puolesta. Republikaanien osalta tilanne oli toinen, sillä 79 prosenttia kertoi äänestäneensä Trumpin uudelleenvalinnan puolesta.

Poliittista vasemmistoa ärsytti erityisesti tieto siitä, että presidentin äänimäärät olivat yllättävän suuret myös muiden kuin valkoisten äänestäjien osalta.

New York Times -lehden kolumnisti kertoi olleensa ”henkilökohtaisesti järkyttynyt”, sillä monet tummaihoiset ja seksuaalivähemmistöön kuuluvat äänestivät presidenttiä. Maxine Waters [demokraattien edustaja Kaliforniasta] varoitti, että Trumpia äänestäneet miespuoliset afroamerikkalaiset ”joutuvat maksamaan teostaan vuosikausia”. Tämä on esimerkki liberaalien suvaitsevaisuudesta, Karl Rove sanoo.

Presidentin kampanjakoneisto on käynnistänyt oikeustoimia Pennsylvaniassa, Wisconsinissa, Michiganissa, Arizonassa ja Nevadassa. Georgiassa äänet lasketaan uudestaan käsin, sillä Joe Bidenin voittomarginaali jäi vain 0,29 prosenttiyksikköön.

– Senaatin [republikaanijohtaja] Mitch McConnell on oikeassa sanoessaan, että Trump on ”100-prosenttisesti oikeuksiensa rajoissa” viedessään huolet väärinkäytöksistä ja läpinäkyvyyden puutteista oikeuteen, Karl Rove sanoo.

– Presidentin aloittamat toimenpiteet eivät todennäköisesti siirrä yhtäkään osavaltiota pois Joe Bidenin leiristä. Ne eivät ainakaan tule muuttamaan vaalien lopputulosta, Rove sanoo.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt