Kierrätysrenkaita Vantaalla. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Renkaita on kerätty ennätysmäärä

Renkaasta valmistettuja rouheita ja leikkeitä on opittu hyödyntämään uusiotuotteina.

Viime vuonna Suomessa kerättiin talteen ennätysmäärä renkaita eli 61 436 tonnia. Se on noin 4 284 tonnia enemmän kuin edellisvuonna.

– Kasvu on merkittävää. Se kertoo paitsi rengasmarkkinan toiminnasta myös siitä, että kuluttajat ovat yhä valveutuneempia kierrättämisen suhteen, kertoo Suomen Rengaskierrätys Oy:n toimitusjohtaja Risto Tuominen tiedotteessa.

Hän arvioi, että latojen taakse unohtuneiden renkaiden siivoamisen osuus kasvusta on noin tuhannen tonnin luokkaa.

– Kasvu on merkki siitä, että kierrätysjärjestelmä toimii niin kuin pitääkin. Siksi Suomessa luontoon hylättyjä renkaita ei juuri näy, Tuominen toteaa.

Suurin osa renkaista päätyy kiertoon rengasliikkeistä, kun asiakkaat uusivat renkaitaan. Koska renkaat kuuluvat tuottajavastuun piiriin, vanhojen renkaiden luovuttaminen kierrätykseen on kuluttajalle maksutonta myös muulloin.

Renkaasta valmistettuja rouheita ja leikkeitä on opittu hyödyntämään uusiotuotteina yhä monipuolisemmin esimerkiksi vedenpuhdistusjärjestelmissä, suojamatoissa ja asvaltissa.

Tuomisen mukaan yksi hyödyntämismenetelmä kuitenkin lähes loistaa poissaolollaan.

– Aiemmin kukoistanut henkilöautojen renkaan pinnoitustoiminta on käytännössä hävinnyt Suomesta. Toivoisimmekin, että innokkaat yrittäjät tarttuisivat mahdollisuuteen, hän huomauttaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt