Koronakoira Kössi Helsinki-Vantaan lentoasemalla. LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO

Rekikoirista ravintolan portsareita?

Koronan haistava koira ovella voisi pelastaa yökerhot.

Helsingin yliopiston pilottiprojekti Helsinki-Vantaan lentokentällä osoittautui menestykseksi; koirat haistoivat koronan jopa tarkemmin kuin PCR-testi. Toimivaa rokotetta odotellessa yhteiskunnan on löydettävä keinot elää koronan kanssa. Voisiko koronakoiratuotantoa skaalata ja hyödyntää muuallakin?

Pahimmin pandemia ja toimenpiteet sen rajoittamiseksi ovat ehkä iskeneet ravintola-alaan. Ruokaa valmistavia ravintolayrityksiä, kullakin yksi tai useampia toimipisteitä, on Suomessa 4 331. Ne työllistävät 22 000 henkilötyövuotta, mikä osa-aikatyöksi jaettuna tarkoittaa vielä useampaa työntekijää. Näiden lisäksi tulevat puhtaasti olut- tai drinkkibaarit. Pelkästään yökerhojen liikevaihto on normaalioloissa satoja miljoonia euroja vuodessa.

– Kokonainen yöravintolaelinkeino on uhattuna, jos anniskeluaikoja rajoitetaan liian tiukasti, MaRa ry:n toimitusjohtaja Timo Lappi linjaa.

Jos koira varmistaisi, ettei sisään pääsisi taudinkantajia, turvavälit ja aikarajat voisi periaatteessa unohtaa. Kuinka nopeasti lisää koiria voisi kouluttaa ja mitä se maksaisi?

Helsingin yliopiston koronakoiratutkimuksen tutkimusjohtaja Anna Hielm-Björkman kertoo, että koulutusaika riippuu täysin koiran taustasta. Hinnasta Hielm-Björkmanilla ei ole käsitystä.

– Meidän laboratoriotyökoiramme Kössi oppi seitsemässä minuutissa!

Jos nollasta lähdetään, koulutus voi koirasta riippuen kestää vuoden.

– Koulutus aloitetaan pennulla, mutta koiran täytyy ehtiä aikuiseksi, jotta se jaksaa täysiä työpäiviä. Ihmisten koulutus käsittelijäksi on vaikeampaa, siksi otimme tutkimukseen vain ohjaajia, joilla oli koulutettuja koiria.

Lapissa tuhannet rekikoirat uhkaavat jäädä työttömiksi. Olisiko huskysta Levin yökerhon portsariksi?

– Rekikoirat on luotu liikkumaan ja ne ovat vahvasti laumaeläimiä. Se ei olisi mielekästä niille. Yksilötasolla jollekin se voisi sopia.

Uusi sivu- tai päätyö koiraharrastajalle?

Suomessa on arviolta yli 10 000 hajuerottelua harrastavaa koirakkoa. Lisäksi on tunnistus-, etsijä- ja jäljestäjäkoirat. SEY Suomen eläinsuojelun mukaan kodeissa ja järjestöjen hoteissa odottaa jopa satoja koiria uutta kotia. Osa näistäkin voisi soveltua.

– Koulutukseen tarvitaan koronanäytteitä, joita täytyy käsitellä turvallisesti. Siksi tällaiset projektit täytyy tehdä koordinoidusti, Nosework Finland ry:n puheenjohtaja Leena Rantamäki painottaa.

Rantamäen mukaan uuden hajun opettaminen onnistuu miltei kerralla, mutta jos koirasta haluaa käyttövarman, uuteen ympäristöön totuttamiseen ja muuhun menee useampi kuukausi. Jos koira on täysin pystymetsästä, lisäaikaa tarvitaan kuukausi.

Ihminen oppii teorian viikossa, jos hänellä on perustiedot kemiasta, mutta kokemuksen hankkimiseen menee samoin kuukausia. Koronakoiraa ei voi vain jättää vahtimestarille, ohjaajan täytyy olla mukana töissä. Koiran täytyy saada pitää tauko joka tunti, koska haistellessa sen pulssi kiihtyy.

SUSANNA BELL

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt