Ravintolat sulkevat pian ovensa jo viimeistään puolilta öin. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Ravintolayrittäjän ahdinko: Tuoko ministeri kukkakimpun?

Huippukokki Henri Alénin mukaan ravintola-ala on kuin tikkataulu.

– No niin. Se on sitten ensiviikolla klo 23:00 työpäivä loppu. Tunteja joudutaan leikkaamaan, ja lomautukset lisääntyvät alalla. Tuleekohan joku ministeri käymään kukkakimpun kanssa alalle, keittiömestari ja ravintolayrittäjä Henri Alén sanoo Twitterissä.

Hän toteaa sarkastisesti, että perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) ”kuristaa koronan alas yhdellä aseella”.

– Kaikki lähtee ravintoloista. Kaikki muu ”kunniallinen” toiminta voi jatkua normaalisti. Ravintolat ovat tikkataulu, Alén jatkaa.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus päätti eilen rajoittaa ravintoloiden aukioloa valtakunnallisesti niin, että ravintolat on suljettava viimeistään kello 01.00. Anniskelun olisi loputtava jo puolilta öin. Rajoitukset astuvat voimaan lokakuun 8. päivänä. Valtioneuvosto päättää asetuksesta keskiviikkona, ja se tulee voimaan heti.

Aukiolorajoituksista voitaisiin hallituksen päätöksen mukaan tehdä alueellisten koronavirustilanteiden perusteella myös tiukempia. Alueilla, joissa virustilanne etenee kiihtymisvaiheeseen, ravintoloiden anniskelun olisi loputtava jo kello 22. Ravintolan olisi sulkeuduttava tuntia myöhemmin kello 23.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n terveysturvallisuusjohtaja Mika Salminen totesi tiistaina tiedotustilaisuudessa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueen olevan jo kiihtymisvaiheessa.

Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRan jäsenkyselyn mukaan yli 40 prosentilla pubeista ja yökerhoista myynti alenee vähintään puolet uusien rajoitusten vuoksi. Sillä on erittäin kielteiset vaikutukset myös yöravintoloiden työntekijöiden asemaan, sillä lähes 40 prosentilla henkilöstö supistuu ainakin puolella.

– Juhliminen ilman sääntöjä ja valvontaa on edelleen sallittua ilman rajoituksia yksityistiloissa. Kiihtymisvaiheen rajoitukset iskevät ankarasti kaikenlaisiin ravintoloihin. Ne eivät ole välttämättömiä elinkeinotoiminnan rajoituksia. Ravintolayritykset tarvitsevat valtion tukea rajoitusten vuoksi, MaRa vaati keskiviikkona.

Henri Alén harmittelee myös, ettei jo keväällä lupailtu alkoholin etämyynnin helpottaminen ole edennyt mihinkään. Etämyynnistä olisi alan toimijoiden mukaan suurta apua rajoituksista kärsivien ravintoloiden kannattavuudelle.

– Luovuus toimia kriisissä tukahdutetaan lainsäädännöllä, hän sanoo.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt