Verkkouutiset

Ravintola voi tarvita neljä järjestysmiestä 15 asiakkaalle – uusi laki saa hiukset pystyyn

Kokoomuksen Harri Jaskarin mukaan alkoholilain uudistuksessa on parantamisen varaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Mitä enemmin uudistuksen yksityiskohtiin olen perehtynyt, sitä enemmän uudistuksen sisältö on saanut ”hiukseni pystyyn”, kokoomuksen kansanedustaja Harri Jaskari toteaa perjantain eduskuntaviestissään.

Hänen mukaansa alkoholi on todellinen tabu myös suomalaiselle lainsäätäjälle. Uuden alkoholilain luonnoksen sisältöä Jaskari luonnehtii ”kummalliseksi sekoitukseksi Alkon monopolin säilyttämistä ja suomalaisten kieroutunutta ajatusta siitä, että kännikulttuuri elää ja voimistuu heti kun pullo on jossain näkyvillä”.

Hän nostaa esiin joitakin lain yksityiskohtia ja toteaa, että jo niiden perusteella voi sanoa, että lakiesitystä on tarpeen hieman korjailla.

Lakiesityksessä esimerkiksi edellytetään, että lupaviranomainen hyväksyy etukäteen kaikki ravintolayrittäjien tilat ja paikat, joissa voi tarjoilla alkoholia.

– Lapin kairalla oleva matkailuyrittäjä joutuu siten tarkasti miettimään, missä moottorikelkkasafari pysähtyy. Kohta on maastot täynnä alkoholitarkastajia, Harri Jaskari päivittelee.

Hän nostaa esiin myös järjestysmiesvaatimuksen. Lakiluonnoksessa edellytetään yksi järjestysmies sataa asiakaspaikkaa kohden, mikäli ravintolan tarjoilu jatkuu yli kello 1.30 yöllä.

– Mikäli ravintola on 300-paikkainen ja asiakkaita on tällä hetkellä 15, heitä on vahdittava neljän järjestysmiehen toimesta. Eikö sopimus turvapalvelun kanssa riittäisi, Harri Jaskari kysyy.

Toinen ongelma liittyy ravintolatilojen jakamiseen laissa terassi- ja sisätiloihin.

– Kello 1.30 jälkeen yöllä tarjoilu pitäisi loppua kaikilla terasseilla. Mitä! Onko ajatuksena, että Suomen yöttömässä kesäyössä sanotaan porukoille, että sisälle tai ulos ravintolasta – tänne ei tarjoilla.

Jaskarin mielestä myös uudessa käsityöläispanimoja koskevassa sääntelyssä on ongelma. Niiden koko on rajattu alle 500 000 litraan vuodessa.

– Näin elinkeinopoliittisesta näkökulmasta voin ajatella, että on tehty taas yksi kasvun raja. Kuka ihme keksi tällaisen rajan, jossa voi vähän harrastella, mutta ei kasvaa ja kehittyä?

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)