X
SULJE MAINOS
Marko Kilpi. LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO

”Ravintola-alan koronatuet ja ohjeistukset yhä yhtä sillisalaattia”

Ala odottaa edelleen hallitukselta toimia korona- ja sulkemiskorvausten käsittelyssä ja maksatuksessa.

Kansanedustaja Marko Kilven (kok.) mukaan ”ravintola-alan koronatuet ja -ohjeistukset edelleen yhtä sillisalaattia”.

- Vaikka paljon on menty eteenpäin vuoden takaisista ravintolasulun korvauksista tämänvuotisiin verrattuna, on kiireellä tehdyssä lainsäädännössä kuitenkin ollut koko ajan jonkinasteisia ongelmia. Käytetään termejä, joita ei määritellä ja hyvin usein muodostuu juopaa käytännön ja teorian välillä, hän sanoo.

Kilven mukaan yksi merkittävimpiä ongelmia on ollut se, ettei yrittäjiä ole tiedotettu, mihin korvauksiin he ovat oikeutettuja ja millä tavoin prosessi tapahtuu ja kuinka pitää toimia.

- Tämän vuoksi moni yrittäjä on jäänyt jopa täysin korvausten ulkopuolelle. Lisäksi korvaukset ovat kustannustuessa olleet selkeästi liian pieniä, Kilpi toteaa.

Jos yritys on lähinnä koronan viranomaisrajoitusten takia menettänyt katastrofaalisellakin tavalla melkein puolet liikevaihdostaan esimerkiksi 40 prosenttia, niin kustannustuki korvaa tällöin vain kymmenen prosenttia joustamattomia kuluja. Eli 100 000 euron kuluista valtio korvaa 10 000 euroa ja 90 000 euroa on kaivettava yrityksen tyhjästä kassasta.

– Sulkemiskorvauksia on tässä vaiheessa päässeet hakemaan vasta alle 50 työntekijän yritykset ja eduskunnassa käsittelyssä olevan lakiesityksen pohjalta näyttää, että suuremmat yritykset tulevat saamaan sulkemiskorvauksia pienempiä yrityksiä nihkeämmin, Kilpi sanoo.

Hän muistuttaa, että matkailu- ja ravintola-ala tuo verotuloja valtion kassaan normaalitilanteessa noin kahdeksan miljoonaa euroa vuoden jokaisena päivänä.

– On yhteiskunnan etu, että toimiala pysyy veronmaksukykyisenä, Kilpi muistuttaa.

Kilpi jätti asiasta kirjallisen kysymyksen eduskunnan puhemiehelle.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt