Verkkouutiset

Yrityksiä ja työntekijöitä ei voi laittaa heikon rokotekattavuuden maksajiksi, toteaa Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry. LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO

Ravintola-ala: Yrittäjät ja työntekijät jo nyt kriisissä

Ravintola-alan yrittäjät ja työntekijät ovat vakavassa taloudellisessa ja henkisessä kriisissä rajoitusten ja sulkujen takia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n toimitusjohtaja Timo Lappi toteaa, että yritysten on pitänyt maksaa joulukuun arvonlisäverot, mutta voimassa olevien rajoitusten takia rahaa ei ole.

– Myös aiemmin tehdyt maksusopimukset veroviranomaisten kanssa uhkaavat kaatua, kun yrityksillä ei ole rahaa maksaa rästiin jääneitä veroja sopimuksen mukaisesti. Vuokranantajatkaan eivät myönnä enää alennuksia vuokriin, korkeintaan ne siirtävät vuokria tulevaisuuteen.

Lapin mukaan anniskelupainotteisilla baareilla, pubeilla, karaokeravintoloilla ja yökerhoilla ei ole asiakkaita, koska anniskelu päättyy koko Suomessa jo kello 17.

– Siitä huolimatta niiden pitäisi täyttää maksuvelvoitteensa veroviranomaisille, vuokranantajille, tavarantoimittajille ja löytää vielä rahaa työntekijöiden palkkojen maksuun lomautuksen alussa. Alamme yrittäjien ja työntekijöiden tilanne on kestämätön.

MaRan hallitus on käsitellyt Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n näkemystä ja todennut, ettei valtioneuvoston pitäisi esittää enää eduskunnalle ravintoloiden sulkemista.

– Toimialan kannalta kuitenkin lyhyt anniskelupainotteisten ravintoloiden sulku on parempi kuin myös ruokaravintoloiden sulku. Valtiolla on kuitenkin tässä tilanteessa moraalinen ja oikeudellinen velvollisuus korvata yritysten kiinteät joustamattomat kulut täysimääräisesti ja nopeasti, Lappi vaatii..

– Esitämme, että ruokaravintoloilla olisi oikeus anniskella kello 22 asti ja pitää ravintola auki kello 23 asti. Tämä mahdollistaisi ruokaravintoloiden toiminnan. Hallituksen tulee noudattaa THL:n näkemyksiä silloinkin, kun ne puoltavat rajoitusten lieventämistä. Samalla hallituksen tulisi muuttaa koronatodistus rokotepassiksi, joka olisi ravintoloihin ja tapahtumiin pääsyn edellytys. Näiden muutosten tulisi tulla voimaan viivytyksettä, Lappi sanoo tiedotteessaan.

Hän toteaa, että sairaan- ja tehohoidon potilasmäärä on kasvanut, koska edelleen yli puoli miljoonaa yli 12-vuotiasta kansalaista ei ole ottanut rokotetta.

– Hallitus ei voi enää rajoittaa matkailu-, ravintola- ja tapahtuma-alan yrittäjien ja työntekijöiden oikeutta toimeentuloon eikä rokotettujen kansalaisten oikeutta käyttää ravintola- ja tapahtuma-alan yritysten palveluja, Lappi sanoo.

Useissa maissa hallitukset ovat tarttuneet asiaan ripeästi ja muokanneet koronatodistuksesta rokotepassin, jota käyttämällä pääsee muun muassa ravintoloihin ja tapahtumiin. Samalla rajoituksia on purettu.

– Vaikka tämä ei ole ongelmatonta, toimialamme yrittäjillä ja työntekijöillä ei voida maksattaa laskua siitä, että osa kansalaisista ei ota rokotetta. Virus ja uudet variantit voivat kiertää väestössä ties kuinka kauan. Se, että hallitus reagoi uusiin variantteihin ja tautiaaltoihin asettamalla rajoituksia ja sulkuja matkailu-, ravintola- ja tapahtuma-alalle, on tullut tiensä päähän, Lappi toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)