Yökahvilatoimintaa Helsingissä 21. marraskuuta. LEHTIKUVA/MIKKO STIG

Ravintola-ala varoittaa yhä ankarammista rajoituksista

Yökahvilatoiminta ei nyt yksinkertaisesti sovi tähän epidemiatilanteeseen, toteaa MaRan Timo Lappi.

Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry.n toimitusjohtaja Timo Lapin mielestä anniskelupainotteisten yöravintoloiden tulee lopettaa yökahvilatoiminta Uudellamaalla heti.

– Myös asiakkaiden tulee noudattaa ravintoloiden ja muiden matkailualan yritysten viruksen leviämisen estämiseksi antamia ohjeita. Jos virus leviää Uudellamaalla hallitsemattomasti seurauksena ovat uudet yhä ankarammat rajoitustoimet. Pahimmillaan tämä voi uhata uusmaalaisten joulun ja uuden vuoden ajan matkailua muualle Suomeen. Lappi toteaa tiedotteessaan.

Koronavirustartunnat ovat lisääntyneet Uudellamaalla parin viimeisen viikon aikana huolestuttavasti. Virus leviää erityisesti kotona, yksityisissä juhlissa ja työpaikoilla.

Timo Lapin mukaan ravintolat, hotellit sekä kongressi- ja messualan yritykset ovat tehneet erinomaista omavalvontaa koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

– Korona ei ole yksittäistapauksia lukuun ottamatta levinnyt toimialamme yrityksissä. Kun virus kuitenkin leviää nopeasti Uudellamaalla, tehokas omavalvonta on yhä tärkeämpää. Vetoan etenkin Uudellamaalla toimiviin anniskelupainotteisiin yöravintoloihin, jotta ne lopettaisivat yökahvilatoiminnan heti eivätkä odottaisi torstaihin asti, kun toimintaa rajoitetaan valtioneuvoston päätöksellä. Yökahvilatoiminta ei nyt yksinkertaisesti sovi tähän epidemiatilanteeseen, Lappi toteaa.

Matkustusrajoituksille kritiikkiä

MaRa antoi maanantaina lausunnon luonnoksesta matkustusrajoituksia koskevaksi lainsäädännöksi.

Esitys on Lapin mukaan erittäin monimutkainen ja tarkoittaa käytännössä sitä, että vapaa-ajanmatkailu Suomeen ei käynnisty.

– Ehdotettu testausmalli on myös niin paljon terveysviranomaisten resursseja vaativa, ettei sitä ole mahdollista toteuttaa käytännössä. Karanteeni tulee poistaa ja yhden negatiivisen testin, myös luotettavan pikatestin, tulee riittää, hän sanoo.
Lappi muistuttaa, että matkailualan yritykset ja niiden työntekijät ovat odottaneet kesästä lähtien toteuttamiskelpoista mallia siitä, miten ulkomaan matkailu Suomeen voidaan käynnistää uudelleen.

– Matkailualan yritykset ja niiden kymmenet tuhannet työntekijät odottavat toteuttamiskelpoista mallia. Kun koronarokote alkaa elvyttää kansainvälistä matkailua ensi vuoden alkupuolelta lukien, Suomen täytyy olla valmiina kilpailemaan ulkomaalaisista matkailijoista, Lappi sanoo.

Matkailu- ja ravintola-alan yritysten lähikuukausien näkymät ovat Lapin mukaan synkät koronatilanteen heikkenemisen ja siitä aiheutuvien rajoitustoimien vuoksi.

– Valtioneuvoston tulee valmistella uusi yritysten kustannustuki mahdollisimman nopeasti. Valtioneuvoston tulisi ilmaista tätä koskeva tahtotila jo nyt. Se loisi uskoa toimialan yrityksille. Kustannustuen tulee kattaa aika marraskuun alusta ainakin huhtikuun puoliväliin asti. Samalla kustannustuesta tulee korjata sen isoja yrityksiä syrjivä piirre, Lappi vaatii.

Hänen mukaansa matkailu- ja ravintola-alan isot yritykset tekevät yksistään tänä vuonna satojen miljoonien eurojen tappiot koronakriisin ja julkisen vallan päättämien rajoitustoimien vuoksi.

– Eduskunnan ja valtioneuvoston tulee kantaa vastuunsa tässä tilanteessa ja jatkaa konkurssilain velallisen väliaikaista suojaa ainakin ensi kesään asti. Muussa tapauksessa alan yrityksiä odottaa konkurssiaalto ja työntekijöitä massatyöttömyys maalis-huhtikuussa ensi vuonna, Lappi toteaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt