MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi. LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER

Ravintola-ala: Työntekijät pysyvät kortistossa

MaRan mukaan ankarille rajoituksille ei ole perusteita.

Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n mukaan Sanna Marinin (sd.) hallitus avaa ravintolat sellaisella ehdoilla, jotka eivät mahdollista illallisruokaravintoloille ja pubeille kannattavaa liiketoimintaa eikä työntekijöiden kutsumista työttömyyskortistosta takaisin töihin.

– Lukuisat ravintolat eivät avaa oviaan. Siten ravintolasulku jatkuu, mutta ilman valtion sulkemisesta maksamaa sulkemiskorvausta. Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta totesi mietinnössään, että ruokaravintoloiden sulkeminen ennen klo 21:tä tulee olla erityisen korkean kynnyksen takana. Hallitus sivuutti täysin valiokunnan näkemyksen MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi toteaa.

Hänen mukaansa hallituksen päätös syventää entisestään ravintolayrittäjien, työntekijöiden ja heidän perheidensä ahdinkoa.

Hallitus päätti ankarista rajoitustoimista Uudenmaan, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Keski-Suomen ja Pohjanmaan maakunnissa.

– Näissä maakunnissa sijaitsevien ravintolayritysten osuus on noin 83 prosenttia Suomen ravintola-alan yhteenlasketusta liikevaihdosta ja kokonaistyöllisyydestä. Hallituksen päätös on erittäin raskas isku näissä maakunnissa oleville ravintolayrittäjille ja työntekijöille sekä koko ravintola-alalle, Lappi sanoo.

Etätyösuosituksen jatkuminen heikentää myös voimakkaasti lounas- ja henkilöstöravintoloiden toimintaedellytyksiä. Etäopiskelu puolestaan vie toimintaedellytykset opiskelijaravintoloilta.

Timo Lapin mukaan illallisruokaravintolat olisivat voineet avata ovensa ja kutsua työntekijöitään työttömyyskortistosta töihin, jos hallitus olisi noudattanut sosiaali- ja terveysvaliokunnan kantaa ja sulkenut ravintolat vasta kello 21 edellyttäen, että anniskelu olisi loppunut kello 20.

– Olemme kysyneet, millä tavalla muutama lisätunti ruokaravintoloille olisi lisännyt koronatartuntojen määrää. Emme ole saaneet vastausta tähän. Ravintoloiden terasseille olisi pitänyt antaa jo tässä vaiheessa laajemmat anniskelu- ja aukioloajat. Hallituksen päätösten takia myös yökerhojen ja karaokeravintoloiden toiminta on käytännössä kielletty, Lappi toteaa.

Kun hallitus päätti avata ravintola-alan ensi viikon maanantaina, se tarkoittaa myös sitä, että ravintolayritykset eivät saa enää valtion maksamaa sulkemiskorvausta. Ravintolayritykset saavat ehkä tulossa olevasta kustannustuesta jotakin. Kustannustuki on kuitenkin ollut ehdoiltaan selvästi huonompi kuin sulkemiskorvaus.

Timo Lapin mukaan Suomessa on syntynyt käsitys, että valtio on tukenut avokätisesti koronaepidemian ja rajoitustoimien runtelemia yrityksiä.

– Tämä on täysin virheellinen käsitys. Valtion maksamat tuet ovat olleet erittäin pieniä verrattuina niihin valtaviin tappioihin, joita matkailu- ja ravintola-alan yritykset ovat kärsineet. Esimerkiksi ravintolayrityksille vuonna 2020 maksetut tuet ovat vain noin 11 prosenttia liikevaihdon menetyksestä. Hallituksella on velvollisuus jatkaa sulkemiskorvauksen tyyppistä tukea 11 maakunnassa oleville ravintolayrityksille. Jollei hallitus tee tällaista esitystä, se osoittaisi, ettei hallitus piittaa ravintolayrittäjien ja työntekijöiden kohtalosta, hän sanoo.

Kahdeksassa maakunnassa sijaitsevissa ravintoloissa on sellaiset rajoitustoimet, jotka mahdollistavat kannattavan liiketoiminnan yökerhoja ja karaokeravintoloita lukuun ottamatta. Asiakaspaikkarajoitukset eivät koske ravintoloiden terasseja myöskään 11 maakunnassa, joissa on ankarat rajoitustoimet.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt