Kotitalousvähennyksen tasoa tulisi RASI ry:n mielestä nostaa. LEHTIKUVA / JARMO STENMARK

Rautakaupan syksystä tulossa haasteellinen

Pihan ja puutarhan sekä vapaa-ajan tuotteiden myynti oli alalla vahvaa keväällä.

Rautakaupan myynti kasvoi ensimmäisen vuosipuoliskon aikana Rakennus- ja sisustuskaupan yhdistyksen RASI ry:n tilastojen mukaan kahdeksan prosenttia.

RASI ry:n toimitusjohtajan Minna Liuksialan mukaan kotona oleskelun ja vapaa-ajan lisääntyminen sai ihmiset panostamaan kotiensa viihtyvyyteen ja turvallisuuteen tänä keväänä tavallista enemmän. Vuotavat hanat ja rikkoutuneet palohälyttimet uusittiin ja koteja remontoitiin innokkaasti

– Asiakkaat eivät niinkään aloittaneet isoja ja kalliita rakennusurakoita vaan kohensivat, korjasivat ja tekivät pientä pintaremonttia. Tämä vaikutti myynnin rakenteeseen selkeästi ja näkyy eri tuotekategorioiden luvuissa. Pihan ja puutarhan sekä vapaa-ajan tuotteiden myynti kasvoi huhti-kesäkuun välisenä aikana jopa yli 23 prosenttia. Isommissa remonteissa ja korjauksissa käytettävien rakennustarvikkeiden myynnin kasvu jäi maltillisemmaksi, Liuksiala kertoo tiedotteessa.

Tulevan syksyn osalta näkymät toimialalla ovat hänen mukaansa varovaisemmat. Pitkään jatkunut rakennuslupien määrän lasku sekä ihmisten varovaisuus isoihin investointeihin voivat tehdä loppuvuodesta haasteellisen.

Toistaiseksi toimintatukia ei ole tarvittu, mutta hallitukselta toivotaan kuitenkin toimia rakentamisen ja remontoinnin työllisyyden ja aktiivisuuden ylläpitämiseksi myös kevään jälkeen.

– Kotitalousvähennystä on leikattu viime vuonna, mutta nyt olisi aika nostaa sen tasoa. Tuki mahdollistaa monille kotien tarpeelliset korjaukset ja pitää osaltaan yllä toimialan aktiivisuutta ja työllisyyttä. Lisäksi kotitalousvähennys toimii osaltaan alan harmaan talouden kitkemisessä, Liuksiala painottaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt